Plavi grad, žuti grad

Izložba 11.10.2021. - 14.11.2021. Knjižnica Sesvete Galerija Obločec Ivana Pipal
Slikovnica Plavi grad, žuti grad autorska je slikovnica dviju autorica: Ljerke Rebrović, koja je priču napisala i Ivane Pipal, koja je slikovnicu oslikala.

"Niz planinu, između brežuljaka, juri potok Jurica; njegov put vodi između Plavog Grada i Žutog Grada. Stanovnici gradova na dvjema obalama podigli su preko potoka drveni most te su otad gradove povezivala mnoga prijateljstva, ljubavi i dječje igre. No samo potok Jurica zna da ljudi na njegovim obalama nisu uvijek živjeli jednako skladno. Jer, jednom davno, stanovnici Plavog i Žutog Grada primijetili su da je most preko potoka dotrajao te ga odlučili popraviti i nanovo obojiti. Postavilo se pitanje kojom bojom. Plavo? Žuto? Plavo? Žuto? Nisu se mogli dogovoriti pa polovicu obojiše plavo, polovicu žuto. No tako su svi bili samo dopola zadovoljni – a dopola nezadovoljni. Njihovo se nezadovoljstvo, korak po korak, pretvorilo u pravi mali rat bojama… sve dok se nije umiješala priroda i podsjetila na rješenje koje su na početku bila predložila djeca." (Mala Zvona)

Ilustracije Ivane Pipal crtežom, bojama, duhovitm detaljima, izborom i ritmom scena dosljedno prate radnju i prenose osnovnu poruku priče: potrebu i nužnost uvažavanja različitosti i međusobne suradnje. Svojom umjetničkom interpetacijom priče, ilustracije doprinose scenskom dojmu animiranog filma te potiču djecu na pozorno gledanje i likovno istraživanje oblika, boja i njihovih značenja.

Ivana Pipal (Zagreb, 1990.), vizualna umjetnica, diplomirala je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izražava se kroz crtež, ilustraciju, animaciju i film. Za prvu autorsku ilustriranu knjigu Priča o teti Mandi nagrađena je poticajem Grada Zagreba za najbolja ostvarenja na području književnoga stvaralaštva u 2013. godini. Nakon izlaganja na Sajmu dječje knjige u Bologni,  2018. godine objavljuje ilustriranu knjigu Žuti grad, Plavi grad na 6 jezika, te je uvrštena u White Ravens, međunarodni katalog najboljih knjiga za djecu 2017.

Jedna je od članica umjetničkog kolektiva Ljubavnice. Režirala je i animirala nekoliko kratkih filmova, redovito izlaže svoje radove kroz samostalne i grupne izložbe. U 2020. godini dobiva posebno priznanje Biennala ilustracije u Zagrebu, te MSU nagradu Salona Mladih, a u 2021. predstavlja novu slikovnicu naziva Ptica rugalica i umjetničke asocijativne karte Emocije i stanja inspirirane psihoterapijskim praksama.

Pozivamo vas da razgledate izložbu i pridružite nam se u likovnoj radionici 3. studenog 2021. u 18 h, kada ćemo se i mi upustiti u likovnu interpretaciju motiva (priče ili ilustracije), koji nas je posebno nadahnuo.