Poetika skulpture u drvu

Izložba 16.09.2022. - 13.10.2022. Knjižnica Staglišće Centralni pano Mile Mudrovčić
Mile Mudrovčić
Mile Mudrovčić rođen je u Ličkom Ribniku, 14. srpnja 1953. godine. Gimnaziju je završio u Gospiću, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je njemački i hrvatski jezik s književnošću. Uz manje prekide rad mu je vezan uz školstvo.
Od mladih dana pokazuje pojačan interes za likovno i literarno stvaralaštvo. U slobodno vrijeme piše pjesme, priče i rezbari u drvetu. Radovi su mu originalni po idejama, a često prirodnim oblicima samo doda ponešto svoga da bi dobili novu kvalitetu. Za svoje radove kaže da su nastali u igri, znatiželji i potrebi da se stalno nešto stvara.
Mile Mudrovčić do sada je izlagao u Hrvatskoj i inozemstvu.

"Kiparski opus Mile Mudrovčića rastao je njegovanjem talenta u zanosu kreativnog čina, uz osjećaj za posebnu vitalnost koju materijal drveta nudi. U tvorbi svojih ostvarenja polazi i od „neutralnog” fragmenta debla ili grane, ili češće od nađenog i prepoznatog oblika koji sugerira određeni kiparski sadržaj.
Mudrovčiću nije potrebno mnogo detalja za asociranje „priče”, već u masi oblika, silueti volumena i ponekom izdanku naslućuje motiv. Bogatom imaginacijom razvija ponuđene mogućnosti za djela u sintezi ideje i posebnosti materijala. A drvo, uvijek lozinka za boravište ljepote prirode, pa i skulpture u tom materijalu, dio su njene raskoši." / Stanko Špoljarić       

Izložba je dio projekta Knjižnica grada Zagreba 65 plus.