Pogledaj prstima

Izložba 23.09.2023. - 16.10.2023. Knjižnica Sesvete Pano i Galerija Obločec Tiflološki muzej
DV Šegrt Hlapić, odgojna skupina Medeki
U prostoru knjižnice postavljena je izložba dječjih radova odgojne skupine Medeki iz DV Šegrt Hlapić, PO Sesveteska sela. Izložba je nastala u suradnji s Tiflološkim muzejom u Zagrebu.

"Od velikog značaja za društvo, upravo je suradnja Dječjeg vrtića Šegrt Hlapić, Tiflološkog muzeja i Knjižnice Sesvete koja nam je ustupila prostor kako bi zajedno poticali harmonične i tolerantne odnose među ljudima, a posebno među djecom.
Ideja ove izložbe dječjih radova razvila se nakon aktivnosti Zanimanje roditelja u prostorima Dječjeg vrtića Šegrt Hlapić. U sklopu te aktivnosti predstavljen je rad Tiflološkog muzeja, a napose djelovanje muzejske knjižnice. Djeca predškolske dobi upoznala su se s problematikom osoba s invaliditetom, a posebno osoba oštećena vida te načinom na koji slijepe osobe čitaju. Potaknuta novostečenim znanjem, djeca su svoje dojmove prenijela u likovne uratke.
Na temelju dječje knjige I ja sam dijete autorice Mirande Kokotović djeca su izradila taktilnu slikovnicu.
Uz taktilnu slikovnicu djeca su nacrtala naslove svojih najdražih slikovnica i dječjih knjiga.
I za kraj, predstavljamo vam zanimljive dječje likovne radove izrađene s povezom na očima uz dodatne emocije, potaknute instrumentalnom  glazbom.
Glavna misao vodilja u realizaciji ove dječje izložbe bila nam je senzibilizacija djece za postojanje drugih i drugačijih."

Valentina Romanić, knjižničarka u Tiflološkom muzeju i autorica izložbe 

Povodom Međunarodnog dana slijepih, koji se naziva i Danom bijelog štapa (15. listopada), u ponedjeljak 16. listopada od 18 sati, u okviru redovne pričaonice na Odjelu za djecu i mlade Knjižnice Sesvete, knjižničarka Tiflološkog muzeja, Valentina Romanić održat će prigodnu radionicu. Djeca će pokušati pisati brajicom, hodati koristeći se bijelim štapom s povezom na očima i igrati se zvučnom loptom.