Portret pisca kao fragment grada

Susret 24.05.2012. | četvrtak Knjižnica Tina Ujevića
 Marijan Grakalić - Portret pisca kao fragment grada
Moderator: Kruno Čudina
 
 
Četvrtak, 24. svibnja u 18.30.
 
 
Govoreći o Zagrebu, pišući o njegovom životu, licima i ulicama, govorimo i o samima sebi i vlastitom udesu  u gradu koji je svakodnevna zbilja ali i dio književnosti, ali i snova. Pisac Marijan Grakalić kroničar je onog Zagreba koji je prije svega literarna pojava i kao takva bitno mjesto njegovih romana i priča. Izranja on žestinom i žargonom u romanu ''U pandžama pohotnog Zmaja'', gotovo lirski prikazan je u romansiranim novelama ''Arkadijski  brevijar'', a kao lik pojavljuje se u još ne tiskanom ali na facebooku napisanom romanu ''Bivši čovjek''. Zagreb postoji i na drugi način, a o tome govore Grakalićeve priče ''Zagreb – ulice snova, intimna sanjarica''. Razgovor s piscem vodit će književnik i kolumnist Kruno Čudina.
 
 
 
 
Marijan Grakalić; Rođen je igrom slučaja 1957. godine u Požegi, u obitelji pjesnika i novinara, oca – također Marijana Grakalića (knjige: ''Lirika nad Samoborom'', ''Bogumil Toni'', ''Miris moga kraja'', ''Hrvatski grb i grbovi hrvatskih zemalja'', uredio je ''Mare Nostrum'' – antologiju hrvatske poezije o moru zajedno s Milanom Osmakom, a pisao je o Anti Dukiću, Toniju Perušku, A. G. Matošu, Brijunima i drugim osobama i temama, te je zastupljen u antologijama Mirjane Strčić, Dušana Krpatskog u češkom prijevodu, i antologiji samoborskog pjesništva) te majke Emilije Grakalić, koja je bila prva žena tv i filmska snimateljica u ovom dijelu Europe (na Televiziji Zagreb, od 1963 do 1972. godine).
 
Odrastavši u takvom okruženju u Zagrebu, Puli i Samoboru, krajem sedamdesetih počinje objavljivati pišući feljtone u ''Večernjem listu'' te radeći reportaže za tadašnji časopis za kulturu ''Oko''. Pjesme objavljuje u ''Samoborskom kalendaru'', a 1978. godine, zajedno s pokojnim Borisom Vujčićem, te Omerom Rakom, Željkom Roškom i Borisom Jurinićem, pokreće časopis ''Zon Politikon'' – znanstveni časopis studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Studira potom i na Filozofskom fakultetu i radi u uredništvu ''Studentskog lista'' i ''Poleta''. 
 
Eseje, priče, članke i feljtone objavljuje u ''Oku'', ''Poletu'', ''Studentskom listu'', ''Večernjem listu'', ''Danas''-u, ''Radničkim novinama'', ''Mladini'', ''Startu'', ''Odjeku'', ''Vjesniku'', ''Dugi'', ''Omladinskim novinama'', ''Ninu'', ''Quorumu'', ''Pitanjima'', a poslije u ''Globusu'' i drugdje.
 
Do sada su mu objavljene sljedeće knjige:
  • ''Ljubljanski proces'' (Emonica: Ljubljana, 1988);
  • ''Gospa iz Međugorja'' (Vjesnik: Zagreb, 1989);
  • ''Nesretna fortuna'' (AŠ Delo: Beograd, 1989);
  • ''Domovinski rat – interwievi'' (Azur: Zagreb, 1993);
  • ''Duhovnosti novog doba'' (Reta: Zagreb,. 1995. – knjiga je postala sveučilišni udžbenik za nove duhovne pokrete na Jezuitskom univerzitetu, Fakultetu političkih znanosti i Filozofskom fakultetu-u i FF-u);
  • ''U pandžama pohotnog zmaja'', roman (Venreus: Rijeka, 2011);
  • ''Arkadijski brevijar'', novele (Hipontika: Zagreb 2011).
 
 
Živi i radi u Zagrebu, te uređuje i piše web portal Radio Gornji grad.


http://radiogornjigrad.hr/