Posebnosti Mississippija i kultura američkog Juga

Predavanje 22.09.2016. | četvrtak American Corner Zagreb Početak događanja: 18 sati Knjižnica Augusta Cesarca, Šubćeva Anja Stević
Wikimedia
Anja Stević. diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Za vrijeme studija radila je u okviru studentske razmjene u Istraživačkom centru za društvene znanosti pri Sveučilištu države Mississippi.

''Mississippi je svojom bogatom kulturom, prirodnim ljepotama i burnom poviješću jedinstvena država američkog Juga. Dobio je ime od Chippewa Indijanaca koji su naseljavali to područje, a znači upravo "dugačka rijeka". Najpoznatiji nadimak ove države je "The Magnolia State".
Poznat ponajviše po rodenju bluesa, najvecoj americkoj rijeci i rasnim netrpeljivostima Mississippi je često pogrešno shvaćen. Iako nosi poetičan prizvuk, brojni Amerikanci zamjeraju mu siromaštvo, needuciranost i u krajnjim slučajevima zaostalost. Nije doživio urbani rast poput drugih država, te je još uvijek zemlja malih gradova razbacanih među poljoprivrednim zemljištima i šumovitim predjelima. Oko 40% Mississippija zauzimaju farme. Najveći problem stvaraju vremenske nepogode u obliku tornada i pijavica, koji su česta pojava u proljeće. Prostor delte uz rijeku najpoznatiji je po blues klubu Morgana Freemana smješten u malom mjestu Clarksdale. Mississippi ponajviše odreduje prošlost robovskog stanovništva, rasni problemi koji su i dalje prisutni, te siromaštvo i pretilost. Ipak, ono što ga izdvaja je svakako visoka gostoljubivost i pristojnost karakteristična za američki Jug. Kroz petomjesečni boravak u ovoj specifičnoj sredini, ponajviše se nauči o različitostima američkih kultura, načinu na koje se percipiraju te važnosti prihvaćanja drugačijeg i posebnog. Mississippi nudi pregršt rekreativnih aktivnosti, ljepote krajolika su nezaboravne, a sporiji tempo i način zivota teško se može mjeriti s ijednom državom.'' (Anja Stević)


Predavanje o posebnostima Mississippija bit će popraćeno fotografijama te osobnim iskustvima i dojmovima predavačice.

http://www.ssrc.msstate.edu/2016/03/ssrc-feature-anja-stevic-emil-cancar/