Potonulo blago Jadrana

Predstavljanje knjige 21.11.2023. | utorak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 18.00 sati Danijel Frka
POTONULO BLAGO JADRANA
Nakon više od desetljeća, najveći ronilački autoritet Danijel Frka pojavljuje se s novom knjigom, na hrvatskom jeziku, Potonulo blago Jadrana. Danijel Frka tako nastavlja tradiciju objavljivanja ronilačkih vodiča, kojih je od 2002. godine objavio tri. I svaki put, ti su njegovi vodiči sve veći i opširniji, a opisanih olupina sve više. Danijelove knjige prevedene su na šest jezika.  
Najnovije “divot” izdanje objavljeno je opet kod istog riječkog izdavača, Naklade Val (ex Adamić) i premašuje u svakom pogledu dosad viđeno. Izdanje na gotovo 600 stranica (težina knjiga 2,5 kg), prikazuje ukupno 75 izabranih olupina od Savudrije do Prevlake s više od 1.000 fotografija i sedamdesetak originalnih autorovih ilustracija, u već poznatom Frkinom stilu pripovijedanja garniranim korisnim informacijama za ronioce svih kategorija.
Knjiga, vodič, ili monografija “Potonulo blago Jadrana” postala je tražena puno prije objavljivanja jer je prethodna knjiga “Blago Jadrana” nestala s polica knjižara prije nekoliko godina.
Pišući predgovor novoj knjizi Jurica Bezak, ronilac i viši konzervator arheolog u Hrvatskom restauratorskom zavodu, nazvao je Frku “kustosom zbirke potonulih brodova i zrakoplova Jadrana”:
“Mi koji s Danijelom godinama dijelimo užitke ronjenja i istraživanja podmorja strpljivo smo čekali da izroni i ova nova, treća knjiga. Svjedočili smo njegovoj neumornoj istraživačkoj strasti, neiscrpnoj energiji i nastojanju da s ljubiteljima svijeta podmorja podjeli sve ono novo što nam je more u proteklih desetak godina otkrilo. A u našem moru, Danijelovim riječima i doživljaju podmorskog muzeja, toga je bilo uistinu mnogo. Autor, kustos zbirke potonulih brodova i zrakoplova Jadrana, u ovom trećem vodiču nam predstavlja dvadeset šest novih olupina. Uz to je i većinu ranije objavljenih prikaza upotpunio novim podatcima, fotografijama i arhivskim dokumentima pa možemo ustvrditi da je pred nama uistinu novi Vodič, a ne samo osvježena verzija prethodnog izdanja. Danijel olupine kroz svoju ronilačku masku promatra očima istraživača, fotografa, ilustratora, povjesničara i predanog skrbnika podmorske baštine. Stoga, istaći ili posebno izdvojiti najvažniji, najatraktivniji ili najzanimljiviji prikaz iz Vodiča stvar je koju treba ostaviti na izbor čitateljima. Nekome će to možda biti novootkrivene olupine zrakoplova, nekome olupine jedrenjaka, a nekome priče o ljudskim sudbinama ili arhivski dokumenti. Roniocima će biti najbolji i najkvalitetniji vodič za izbor lokacija na kojima olupine mogu vidjeti i doživjeti u jednoj novoj dimenziji. Podvodnim arheolozima, povjesničarima pomorstva i voditeljima ronjenja vrlo koristan i pouzdan izvor tehničkih i historiografskih podataka o brodovima i zrakoplovima iz recentnog razdoblja povijesti. Upravo je takav sveobuhvatan i multidisciplinaran pristup olupinama onaj best mix zbog čega Potonulo blago Jadrana nije samo vodič već i iznimno važno i vrijedno djelo. Djelo zbog kojeg su olupine postale brodovi koji plove u podmorskom muzeju, a naše more najpoželjnija europska ronilačka destinacija.”
Novootkrivena nalazišta potonulih brodova, zrakoplova i ona gotovo zaboravljena koja su sada dobila ime i priču u ovoj knjizi, prikazuju nam koliko je bogata i raznolika podvodna kulturna baština Jadranskog mora. Skrivena, krhka i dragocjena baština koju moramo brižno štiti i sačuvati za buduće generacije, što je i poruka knjige. Ona je i značajan doprinos jačanju svijesti o vrijednostima kulturne baštine i neodoljiv poziv roniocima da zarone u tajnoviti svijet podmorskog muzeja.
 
Knjiga je u objavljena Nakladi Val i suizdavaštvu s Hanza Mediom, najjačom medijskom kućom iz Zagreba.