Potresec

Predstavljanje knjige 26.04.2022. | utorak Knjižnica Voltino Odjel za djecu i mlade
https://ceres.hr/knjiga/potresec/

Mirna Gajski Jolić živi i radi u Zagrebu od 1983. godine. Diplomirana je geštalt psihoterapeutkinja i socijalna pedagoginja te zaposlena u jednoj zagrebačkoj udruzi kao koordinatorica programa za mlade. Pisanje smatra svojevrsnom terapijom i traganjem za autentičnim izričajem, a počela je pisati nakon što je sudjelovala u pisanju obiteljske knjige o moždanom udaru svoje majke i životu obitelji nakon toga.

Slikovnica Potresec nastala je nakon dva velika potresa u razmaku manjem od godine dana. Ostavili su utjecaj na svakoga od nas, posebno na one najmanje koji navedeno iskustvo ne mogu integrirati i proraditi kao odrasli. Stoga ova slikovnica otvara izazovnu temu na djeci primjeren način i to demistifikacijom činjenice da živimo na potresnom području, činjenicom da su teški osjećaji dio svačijeg iskustva i da djeci treba podrška i iskrenost upravo kada takvi osjećaji nastupe, da se stvari ne “stavljaju pod tepih”.

Maleni lik Potresec priča svoju priču, prikazujući se kao maleni dječak koji nepredvidljivo i nenajavljeno dolazi i koji promišlja o sebi na svjestan i prisutan način. Naziv slikovnice proizašao je iz riječi koju je autoričina kćerka Nika koristila kada se potres prvi put dogodio.