Potresna Zagrebalica

Izložba 15.06.2022. - 01.08.2022. Knjižnica Voltino Čitaonica Ana Šesto
U Potresnoj Zagrebalici Ana Šesto fotografski je zabilježila stradanja Zagreba u potresu 22. ožujka 2020. te poststradalničko razdoblje koje u kontinuitetu i dalje traje.

Silvija i Ana Šesto objavile su 2016. godinie knjigu Zagrebalica koja će skoro četiri godine kasnije dobiti nastavak - Potresnu Zagrebalicu. Zagrebalica kroz kratke priče i crtice iz zagrebačke svakodnevice donosi i poetizirana autoričina sjećanja vezana uz Zagreb, sjećanja na prošla i izgubljena vremena, sjećanja na lokacije i ljude. Ana Šesto je zbirku opremila autorskim fotografijama  Zagreba.

Ana Šesto (Zagreb, 1986.), fotografkinja, novinarka i voditeljica kulturnog kluba O’GRADA iz Zagreba. Bavi se organizacijom izložbi i drugih kreativnih događanja. Od 2019. redovito odlazi u London gdje pohađa radionice, fotografira te surađuje s Create Art Space London. Fotografijom se bavi od 2000. kad je upisala ŠPUD, smjer za fotografskog dizajnera. Magistrirala je 2013. godine na Studiju novinarstva na FPZG-u s mag. radom Fotografkinje od 70ih do danas. Članica je HDLU-a i HZSU-a. Sudjelovala je na dvadesetak samostalnih i tridesetak grupnih domaćih i međunarodnih izložbi. Snima za kazališta, umjetničke projekte i nakladničke kuće (kazalište Mala scena, Naklada Semafora, Knjiga u centru i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade…). Godine 2020. osvaja nagradu na International Theater Photography Contest za predstavu Ovca za cijeli život Martigen Matter. Iste godine knjiga s njezinim fotografijama Miona daj šuti odabrana je među najljepše oblikovane knjige svijeta u sklopu natječaja Best Book Design from all over the World. Dobitnica je i nagrade Kiklop kao dio tima (fotografija) knjige za djecu Palac Sim i palac Tam (2014.). Knjiga Zagrebalica jedan je od projekata koje ostvaruje u autorskom timu s majkom, književnicom Silvijom Šesto. U Londonu je završila Creative Media Production i Digital Marketing Fundamentals, 2021. godine održala svoju samostalnu izložbu Time Containers te pokrenula vlastiti brand art torbi EQ600 na kojima se nalaze njezine fotografije.

https://anasesto.com/