Poučna izložba o svemiru

Izložba 19.09.2022. - 16.10.2022. Knjižnica Sesvete Galerija Obločec
Poučnu izložbu o svemiru realizirali su učenici šestih i sedmih razreda OŠ Iver pod mentorstvom učiteljice prirode Nikoline Meštrović, učitelja prirode i biologije Alana Rašića, učiteljice prirode, biologije i kemije Andreje Čaić te knjižničarke Tine Radovanović.

Koristeći se recikliranim materijalima, stiroporom, žicom, lampicama i drvenim štapićima te bojama, učenici su izradili živopisne modele i mobile sunčevog sustava te igru na ploči. Likovnim radovima pridružili su literarne radove o postanku svemira i važnosti Sunca i procesa fotosinteze za život na našem planetu Zemlji te niz kartica sa zanimljivim i poučnim informacijama koje su pronašli u literaturi o svemiru. 

Razgledavajući izložbu saznat ćemo kako se naziva znanost koja proučava svemir u cjelini, zašto planeti nisu zvijezde te otkriti da broj zvijezda u svemiru premašuje zbroj zrnaca pijeska na svim plažama na Zemlji. Saznat ćemo što je teleskop, koji je znanstvenik zaslužan za otkriće da Zemlja nije središte svemira, već se zajedno s drugim planetima okreće oko Sunca te zašto možemo reći da promatrajući zvjezdano nebo zapravo gledamo u prošlost.

Listajući predloženu literaturu izdvojenu iz fonda knjižnice, otkrit ćete još puno drugih zanimljivosti.