Pravda i nepravda

Izložba 04.05.2022. - 04.06.2022. Knjižnica Dugave Muhammed Jafo Jan
Muhammed Jafo Jan dvadesetogodišnji je Kurd iz Sirije, kojem je Hrvatska postala dom u lipnju 2021. godine. Slobodno vrijeme ispunjava umjetnošću, čitanjem knjiga o psihologiji (posebno ga zanimaju razgovori pacijenata i psihologa), volontiranjem, prevođenjem te jezičnim razmjenama. Govori tečno šest jezika: kurdski, koji mu je materinji jezik, arapski, turski, engleski, njemački i hrvatski. Jezici su način na koji komunicira s ljudima, ali umjetnost je posebna vrsta jezika pomoću kojeg se izražava te tako izlaže svijetu koji ga okružuje.
Umjetnošću se počeo baviti prije dvije godine kada smo bili u karanteni. Vrijeme je skraćivao gledajući razne YouTube video klipove vezane uz slikanje te je tako pogledao i video jednog slikara koji ga je inspirirao i nagnao da i sam počne slikati. Nakon nekoliko mjeseci  počeo je slikati samostalno, zamišljajući određenu situaciju koju je iz misli pretočio na papir.
Jan je izložbu nazvao ‘’Pravda i nepravda’’ zato što želi da ljudi preko njegove umjetnosti nauče što je nepravda kako bi shvatili da je pravda neophodna za stvaranje boljeg svijeta. Svaku nepravdu koju je Jan naslikao vidio je svojim očima; samim time ona oslikava njegovu stvarnost. Njegovu priču pričaju različita naslikana lica iza kojih stoje specifične priče. Umjetnost koju stvara govori o ratu, migracijama, ljubavi, obitelji… Sve ono što je i sam proživio pokušava rekreirati u svojim slikama te tako daje priliku promatračima da se pronađu unutar njegove stvarnosti. 
Od srca Vas pozivamo da se pronađete u Muhammedovoj stvarnosti. 

Svečano otvorenje izložbe održat će se u srijedu, 4. svibnja 2022. s početkom u 18 sati. U programu otvorenja sudjelovat će autor Muhammed Jafo Jan i Antonija Potočki (Udruga Are You Syrious?)