Predstavljanje romana „Pogranični okruzi” Geralda Murnanea

Predstavljanje knjige 20.06.2024. | četvrtak Knjižnica Marina Držića Početak događanja: 19 sati
Književnika Geralda Murnanea često se spominje kao najozbiljnijeg australskog kandidata za Nobelovu nagradu. Nakladnička kuća Durieux objavila je prvi hrvatski prijevod nekog njegovog djela - kratki roman „Pogranični okruzi”. Urednica i prevoditeljica Ivana Rogar predstavit će ovo neobično i inovativno djelo, u kojem pripovjedač seli iz glavnog grada u gradić pokraj granice između dviju saveznih država. Međutim, naslovni izraz „pogranični okruzi“ (The Plains) ne odnosi se samo na geografski predio, nego i na područje s kojeg valja promatrati svoj um.

Gerald Murnane rođen je u Melbourneu 1939. godine. Napisao je dosad jedanaest knjiga pripovijedne proze među kojima su Tamarisk Row, The Plains, Inland, Barley Patch, A History of Books, A Million Windows, i zbirku eseja Invisible Yet Enduring Lilacs. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i najznačajnije australske Patrick White Literary Award.

Ivana Rogar rođena je 1978. u Zagrebu, gdje je, nakon završetka srednje škole u SAD-u, diplomirala 2004. iz komparativne književnosti te engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu. Urednica je u nakladničkoj kući Durieux, u kojoj je uredila tridesetak knjiga iz područja književnosti i znanosti o književnosti. Objavila je tri knjige proze. Radila je kao prevoditeljica te je uz sedam knjiga prevela brojne tekstove za časopise Quroum i Libra Libera.