Premreženost suvremene umjetnosti i antropologije: primjeri

Mjesec hrvatske knjige 22.10.2018. | ponedjeljak Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 19 sati Galerija Prozori
Francesco Marano, profesor vizualne antropologije na Odsjeku za kulture Europe i Mediterana pri Sveučilištu Bazilikata u Materi (Italija), govorit će o primjerima premreženosti suvremene umjetnosti i kulturne antropologije. Početkom 20. stoljeća suvremena je umjetnost prepoznala potencijale antropologije u razumijevanju društva te je tijekom vremena prisvojila njezine alate i metode. Posljednjih desetljeća i antropologija bilježi vizualni obrat. Okretanjem jezicima umjetnosti propituje dodatne mogućnosti istraživanja i predstavljanja kulture. Dijaloški odnos umjetničkih i antropoloških praksi otkriva zajedničko polje na kojemu se razmjenjuju politički i estetski ciljevi, a upravo ta interakcija, smatra Marano, otvara moguće izlaske iz ekonomskih i akademskih granica i ograničenja.

Francesco Marano profesor je vizualne i kulturne antropologije na Odsjeku za kulture Europe i Mediterana pri Sveučilištu Bazilikata u Materi (Italija). Njegova istraživanja i znanstveni doprinosi ulaze u domenu odnosa antropologije i suvremene umjetnosti, vizualne antropologije, antropologije medija te reprezentacije kulturnih identiteta. Direktor je Festivala Antropologija i znanost koji se održava u Materi pod naslovom „Mapa i prakse mapiranja“. Festival nastaje s ciljem okupljanja i (su)postavljanja u dijaloški odnos stručnjaka iz različitih humanističkih i prirodnih znanstvenih disciplina na temu reprezentacijskih praksi monolitnih i kompleksnih kategorija Zemlje i Svemira u odnosu na društveno kulturnu izgradnju pojmova poput prostora-okoliša, subjektivnosti, karte i mjesta, umjetnosti, antropologije i arhitekture. Jedan od temeljnih ciljeva festivala je izgradnja komunikacijskih kanala između znanstvene zajednice i šire javnosti kao i otvaranje mogućnosti primjena znanstvenog aparata i spoznaja na svakodnevni život. Marano je osnivač rezidencijalnog programa za umjetnike i antropologe "Rupextre", osmišljenog kao laboratorij suradnje umjetnosti i antropologije čija je temeljna postavka bliskost koja se smješta unutar težnje obiju disciplina da se kritički pozicioniraju naspram hegemonijskih struktura, prodirući u prostore nevidljivih, podređenih i marginaliziranih skupina.

ilustracija: Francesco Marano, antropološko umjetnička izložba "Per salsa ricevuta".