Prenamjena prošlosti - Audio biografija

Izložba 01.04.2014. - 17.04.2014. Knjižnica Sesvete Galerija Oblok Alma Selmanović


Ideja s kojom se bavim je nastojanje recikliranja u svakom pogledu kao načinu življenja. Osim što smo pretrpani ponudom stvari kojom uzgajamo umišljene potrebe, gušimo prostor gradeći zbirku ovisnosti i vrednujući život kroz uspješnost održavanja iste . Izvor je nevidljiv i neopipljiv kontejner iskustava i doživljaja o kojima stvaramo sliku i sud, a nesvjesnim strahom, na koji smo naviknuti godinama, zatvaramo mogućnost prihvaćanja, prenamjene i promjene. Svaki događaj manje ili više kompleksan je niz uzroka i posljedica koje ne možemo pojmiti, što vodi do zaključka da sud nije moguć ni potreban. 
 
Kroz odrastanje upijamo utjecaje gotovo nesvjesni izbora. Kao djeca smo protočni i našu osobnost tkaju tuđi izbori na temelju kojih s vremenom i sami odlučujemo.
 
Gledajući na ljudski život u cjelini pravi osobni  izbor zapravo ne postoji, a nemogućnost povratka samom sebi, zbog toga što bi početak bio ne postojanje, zapravo govori o  nužnosti prihvaćanja i prepuštanja da bi se postigla promjena.
 
Audio kazete su simbol izbora obiteljske zajednice i utjecaja na daljnji osobni izbor, koji je često zbog želje za odcjepljenjem i opiranjem od prvotnog utjecaja  extremno suprotan, što rezultira postajanjem onog protiv čega se bori.
 
Izbor komponiranih zvukova na koje duh neposredno titra odraz su ličnosti i osobnosti koja  gradi, bilježi i prepoznaje  ili potiče senzacije. Kolekcije kazeta su poput zvučnog albuma isječaka naših stanja i poistovjećenih doživjaja.
 
Glazba je moćan medij a direktno djelovanje zvuka/ zvučna instalacija kotača bicikla/, dodatno naglašava nužnost kvalitetnog glazbenog stvaralaštva pa možda i negira ili znatno sužava ponudu na "polici".
 
Alma Selmanović
 

Alma Selmanović rođena je 12.01.1983 .Škola za primjenjenu umjetnost i dizajn, smjer tekstilni dizajn  završava u Zagrebu 2002. godine gdje diplomira na Akademiji likovnih umjetnost, Nastavnički odsjek, kiparski smjer. Nakon školovanja izrasta u svestranu umjetnicu, aktivno je uključena u likovni život metropole, vodi kreativne, plesne, dramske i scenografske  radionice, sudjeluje u izradi scenografija  i kostimografija,  izrađuje torbe od gume, crta i pleše.