Pretilost i kronične bolesti

Kulturni četvrtak 26.10.2023. | četvrtak Knjižnica Sesvete Čitaonica
U četvrtak 26. listopada u 18 sati Dr. sc. Andrea Tomljenović molekularni biolog, ekolog i antropolog održat će predavanje o pretilosti i kroničnim bolestima te odgovoriti na pitanja je li za pretilost odgovorna genetika ili loše životne navike te dati savjete kako se nositi sa tim problemom.


Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti. Napretkom medicine ljudski vijek se produljuje, ali ne i kvalitetan i produktivan život. Na vrhu smo ljestvice po pretilosti i kroničnim bolestima. Je li zato kriva genetika ili okolina?
U našoj je moći promijeniti negativan trend svjesnom promjenom navika i stila života. Kao ljudska bića mi smo još uvijek i biološka bila s ugrađenim mehanizmima za preživljavanje. Zato svi oni koji su nekada bili i/ili su stalno da dijeti upadaju u začarani krug jo-jo efekta.
Pretilost nije samo estetski problem nego i zdravstveni jer poremećuje cijelu fiziologiju organizma.
Ljepota je privlačna ne smo oku, nego i podsvjesno jer predstavlja zdravlje, vitalnost i energiju. Naše tijelo je naš hram i vraća nam kako se brinemo o njemu i što stavljamo u njega.



Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba