Priprema, pozor... knjižnica!

Projekt 16.04.2024. - 30.04.2024. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića
„Priprema, pozor... knjižnica!" je umjetničko-izvedbeno-diskurzivni projekt Knjižnice S. S. Kranjčevića (KGZ) kojemu je cilj s pomoću knjižničnih resursa te edukativnog potencijala umjetnosti i umjetničkih praksi (dramske, performativne i vizualne) kreirati svima dostupni heterogeni kulturni prostor koji kroz umjetnost otvara teme važne u odrastanju djece i mladih. Program spaja djecu i odrasle, potiče razmjenu iskustava te pruža mogućnost da i djeca i odrasli istovremeno aktivno sudjeluju u svim sadržajima projekta (radionice, smotra, okrugli stol). Cilj projekta je uputiti publiku na umjetnost kao oblik komunikacije i njezin potencijal da bude činitelj društvene promjene.

Ovogodišnja tema projekta  je "Odgovornost u umjetnosti" kojom želimo otvoriti pitanja poput važnosti umjetničkog artikuliranja društveno relevantnih tema, pitanja cenzure i autocenzure u umjetnosti, koja je granica između umjetnosti i stvarnosti i koliko daleko umjetnik smije ići da bi izazvao reakciju publike, što kada umjetnost ostaje samo na reprezentaciji i građenju statusnih slika, iako se, naizgled, tematski bavi drugim stvarima.

Središnji program projekta nenatjecateljska je Smotra amaterskih kazališnih grupa vrtića, škola, knjižnica i dječjih domova s idejom poticanja suradnje i zajedništva nasuprot dominirajućem trendu kompeticije te djeca kroz zajednički radionički rad uključenih dramskih skupina komentiraju odgledane/odigrane predstave, uče analitički razmišljati, a njihova pažnja je usmjerena i na važnost procesa, a ne samo na finalne produkcije.


Program:

16. 4.  u 10 sati Smotra amaterskih kazališnih grupa knjižnica i osnovnih škola

OŠ Jasenovac 
Dramska igra “Velika tvornica riječi”, prema slikovnici Agnes de Lestrade, kazališna grupa Dramska igraonica (1., 3. i 4. razred), voditeljica Vera Mađerić 
OŠ Žitnjak  
Predstava "Lidrano u Lidranu" kazališna grupa Glumci u žitu (5. i 6. razred) voditelji Mateo Duvnjak i Margareta Milačić
OŠ  Vugrovec-Kašina
Predstava “Velika tvornica riječi”, prema slikovnici Agnes de Lestrade,  kazališna grupa Mali knjžničari (3. razred), voditeljica Katarina Jukić
KGZ - Knjižnica Ivana Gorana Kovačića
Predstava “Veliki zli lisac”, prema istoimenom stripu Benjamina Rennera, izvode knjižničarke Ivana Palčić Borić i Ana Gabaj Miloš (predstava nastala u okviru dramsko-literarnog programa Kad slikovnice ožive s ciljem poticanja čitanja. Kazališnim uprizorenjem knjižničarke naglašavaju umjetnički i edukativni potencijal slikovnica nadopunjujući pisanu riječ i ilustraciju dramskim izričajem.
 
"Ad hoc" dramska radionica - voditeljica Klara Modrić, dramska pedagoginja i akademska glumica 

19. 4.  u 10 sati  Knjižnica S. S. Kranjčevića 
Predstava za mlade “Glasna Zagorka” u izvedbi Teatra  Poco Loco interaktivni je kazališno-školski sat, spoj predavanja, predstave i diskusije kojim se želi dočarati koliko je Zagorkino djelovanje bilo značajno i važno i za naše živote danas te učenicima prenijeti priču o Zagorkinu životu na način da je zapamte, da se s njom povežu i o njoj razviju svoje mišljenje.
Na predstavi gostuju učenici 8. razreda OŠ Augusta Cesarca.

19.  4.  u 20 sati  Kunst Teatar 
Predstava za odrasle  Jasne Jasne Žmak  "this is my truth, tell me yours" 
*besplatne ulaznice za predstavu mogu se rezervirati mailom na knjiznica.s.s.kranjcevica@kgz.hr, broj ulaznica je ograničen

22. 4.  u  9 sati Smotra amaterskih kazališnih grupa srednjih škola

Privatna umjetnička gimnazija Zagreb

III. gimnazija Zagreb

Klasična gimnazija Zagreb

"Ad hoc" dramska radionica - voditelj redatelj Lovro Krsnik

22. 4. - 30. 4. Izložba: Božena Begović - odgovorna i dosljedna sebi u književnosti, kazalištu  i životu 
Autorice izložbe: Ozana Iveković, Petra Dolanjski Harni, Maja Repanić
Zahvaljujemo Zagrebačkom kazalištu mladih na ustupljenim materijalima za izložbu.

23. 4. u 19 sati 
Okrugli stol "Odgovornost u umjetnosti" u kojem sudjeluju Jasna Jasna Žmak dramaturginja, sveučilišna profesorica, ali i psihoterapeutkinja i izvođačica, Dunja Fajdić, glumica i suosnivačica Teatra Poco Loco, Pavlica Bajsić Brazzoduro, umjetnica, aktivno radi u medijima radija, kazališta i filma i trenutno je ravnateljica Centra mladih Ribnjak te Una Bauer, dramaturginja, kritičarka i teoretičarka izvedbenih umjetnosti, kao moderatorica.

Projekt „Priprema, pozor... knjižnica!“ podržava Ministarstvo kulture i medija RH.