Prof. dr. sc. Ninoslav Mimica | Alzheimerova bolest – izazov suvremenog društva

Predavanje 12.09.2023. | utorak Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Početak događanja: 18:30 Ninoslav Mimica
Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest
Procjenjuje se da je demencija, u nekom obliku, danas prisutna kod više od 60 milijuna ljudi na svijetu, a u Hrvatskoj kod više od 100.000 ljudi. Na Alzheimerovu bolest, kao najčešći uzrok demencije, otpada i do 70% slučajeva. Iako postoje brojne hipoteze, uzrok nastajanja Alzheimerove bolesti još je uvijek nepoznanica. Stoga nema uzročne terapije, već se sadašnji farmakološki tretman temelji na ublažavanju simptoma bolesti. Nefarmakološki pristup, kao dodatna i pojačavajuća intervencija, u menadžmentu Alzheimerove bolesti od izuzetne je važnosti. Nefarmakološke metode blagotvorno djeluje na smirivanje bolesnika, posredno smanjuju mogućnost pojave nuspojava i interakcija lijekova, pozitivno utječu na kvalitetu života osoba s demencijom i njihovih njegovatelja. 

Uz standardnu terapiju antidementivima i po potrebi drugim psihofarmacima, uvijek je potrebno individualno odrediti nefarmakološku intervenciju koja najbolje odgovara osobi s demencijom i koja mu/joj je dostupna. Hoće li to biti neki oblik art-terapije (crtanje, slikanje, modeliranje, pjevanje, plesanje…), terapija kućnim ljubimcima ili neurokognitivna vježba, ovisiti će o mogućnostima koje se nude i afinitetu osobe s demencijom. Obnavljanje tradicionalnih vještina, kao što je to na npr. učenje pletenja i kukičanja te izrada i/ili korištenje predmeta od vune, mogu za mnoge osobe s demencijom biti korisna metoda u svakodnevnoj brizi za osobe s demencijom, kako za samog oboljelog, tako i za njegovatelja.

Svjetski mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti obilježava se u rujnu.

O predavaču

Prof. prim. dr. sc. Ninoslav Mimica, dr. med. specijalist psihijatar, rođen je u Zagrebu. Završio je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, magistrirao je 1994. godine i iste godine završio specijalizaciju iz psihijatrije. Doktorirao je 2002. godine, a status primarijusa stekao 2005. godine. Subspecijalist je iz tri područja: biologijske psihijatrije, forenzičke psihijatrije i socijalne psihijatrije. Redoviti je profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i znanstveni savjetnik u trajnom zvanju. Redoviti je član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. Počasni je internacionalni član Američkog psihijatrijskog društva (IFAPA). 

Zaposlen je na Katedri za psihijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstojnik je Klinike za psihijatriju Vrapče i pročelnik Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju. Voditelj je Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi te osnivač Hrvatske Alzheimer alijanse. Predsjednik je Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora; u tri mandata bio predsjednik, aktualno dopredsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest. Stalni je sudski vještak za područje psihijatrije, redoviti član Odbora za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Voditelj je i sudionik brojnih domaćih i stranih znanstvenih projekata iz područja psihijatrije. Mentor je brojnih kvalifikacijskih radova i recenzent za više stručnih časopisa. Sudionik je i pozvani predavač na velikom broju domaćih i međunarodnih skupova. 

Autor je ili suautor više od 900 stručnih ili znanstvenih tekstova. Za svoj rad višekratno je nagrađivan. Začasni je član Hrvatskog liječničkog zbora. 

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest
Štrikeraj café – udruga Ozana