Publikacije Hrvatskog prirodoslovnog muzeja: ususret Međunarodnom danu biološke raznolikosti

Izložba 24.04.2018. - 24.05.2018. Knjižnica Sesvete Galerija Obločec – Zelena knjižnica za zeleni Zagreb

Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti 22. svibnja, u knjižnici su izloženi plakati, katalozi i slikovnice Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Pozivamo vas da nam se pridružite tijekom izložbe u likovnim radionicama i pričaonicama (u redovnim terminima ponedjeljkom i srijedom u 18h) te u kreativnim radionicama (u terminima prema dogovoru s odgajateljima i učiteljima) posvećenima prirodoslovnim temama.

Hrvatski prirodoslovni muzej nastao je iz Prirodoslovnog odjela nekadašnjega Narodnog muzeja koji je osnovan 1846. godine, u doba Ilirskog preporoda. U današnjem obliku Hrvatski prirodoslovni muzej postoji od 1986. godine, kada su se dotadašnji muzeji ujedinili u jedan, nacionalni muzej. Muzej danas čine pet stručnih odjela – Mineraloško-petrografski, Geološko-paleontološki, Botanički, Zoološki te Restauratorsko-preparatorski odjel. Muzej posjeduje i bogatu knjižnicu, utemeljenu 1868. godine, a najstarija i najvrjednija građa pohranjena u knjižnici potječe iz 17. i 18. stoljeća. U muzeju se odvija i bogata djelatnost s nizom zanimljivih radionica za predškolsku i školsku djecu. Vrlo bogatu izdavačku djelatnost Hrvatskog prirodoslovnog muzeja predstavljaju brojne muzejske publikacije od kojih svakako treba izdvojiti znanstveni časopis 'Natura Croatica' koji izlazi već 26 godina, zatim kataloge izložbi, kataloge zbirki, slikovnice namijenjene najmlađim posjetiteljima muzeja, plakate i muzejske suvenire.

Temeljna djelatnost Hrvatskog prirodoslovnog muzeja je prikupljanje, čuvanje, proučavanje i izlaganje prirodnina s područja Hrvatske. U muzejskim se zbirkama tako nalazi mnoštvo primjeraka minerala, stijena, fosila, prepariranih biljaka i životinja iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja te s drugih kontinenata. To vrijedno muzejsko blago može se djelomično vidjeti izloženo u dva stalna muzejska postava – Mineraloško-petrografskom i Zoološkom, te na brojnim povremenim izložbama. Izložbe su popraćene publikacijama – katalozima, deplijanima i plakatima, putem kojih ovom prilikom predstavljamo rad Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i njegovih djelatnika, usmjerenog k boljem poznavanju i zaštiti prirode u Hrvatskoj te očuvanju njene biološke raznolikosti.