Putujem i učim : Hrvatska

Izložba 17.10.2023. - 17.11.2023. Knjižnica Sesvete Galerija Obločec - Mjesec hrvatske knjige
Vođeni idejom upoznavanja raznih kultura, djeca iz odgojne skupine Visibaba, DV Sesvete, sa svojim su odgojiteljicama krenula na imaginarna putovanja i upoznavanje hrvatske kulturne tradicije. Izložbom su predstavljeni radovi koji su nastali tijekom kreativnih procesa upoznavanja hrvatske kulturne baštine i stvaranja vlastitih spoznaja koje ih pripremaju na susrete s drugim kulturnim identitetima i tradicijama.

Odgojiteljice Dubravka Šačić (odg. savjetnik), Daniela Vidović Tea Vlahović s djecom su upoznala istaknuta obilježja gradova te narodne nošnje, običaje i tradicijske zanate regija koje su istraživala. Dio likovnih radova koji su pritome nastali čine postav izložbe u Knjižnici Sesvete.
Zagrebačka regija je npr. predstavljena maketom crkve sv. Marka te crtežima koji prikazuju Trg bana Jelačića i tržnicu Dolac. Primorsku regiju pronalazimo u crtežima paške čipke, Istarsku u maketi amfiteatra i košarice za prikupljanje tartufa, Slavonsku u simbolu vučedolske golubice te Dalmatinsku u likovnim prikazima šibenske kape i svečanog ruha. Na izložbi se mogu pronaći i dječje izjave o Hrvatskoj te likovni radovi posvećeni kravati.

Interaktivna slikovnica koja se sastoji od prikaza pojedinih regija i njihovih simbola fotografirana je i može se razgledati u virtualnom obliku.