Radovi tražitelja međunarodne zaštite iz Prihvatilišta "Zagreb"

Izložba 06.06.2023. - 01.07.2023. Knjižnica Dugave
Hrvatski Crveni križ svojim radom omogućuje tražiteljima međunarodne zaštite da kvalitetno provode vrijeme tijekom svog boravka u Hrvatskoj. U sklopu provođenja psihosocijalnih aktivnosti u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini Hrvatski Crveni križ provodi i kreativne radionice koje svoje polaznike potiču na kreativno izražavanje. Kroz radionice svakodnevno prođe i više od trideset tražitelja međunarodne zaštite, a iza njih ostaju umjetnička djela kojih se ne bi posramili ni mnogi školovani umjetnici. Kroz rad u kreativnim radionicama tražitelji međunarodne zaštite pronalaze sebe, otkrivaju talente za koje nisu ni znali da posjeduju te ostvaruju komunikaciju s ljudima različitih vjera i kultura. Na radionicama zajedno sudjeluju i muškarci i žene, čime se razbijaju i određeni tabui koji postoje u većini zemalja iz kojih polaznici radionice dolaze. Radovi tražitelja međunarodne zaštite iz Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite Zagreb izloženi na ovoj izložbi nastali su u sklopu kreativne radionice Hrvatskog Crvenog križa koju vodi Ljubica Vlašić. U izradi radova sudjelovali su i Samar Hamad Husseini (Egipat), Oleg Titov (Rusija) i Fatema Najib (Afganistan).
Svi radovi nastali su na inicijativu tražitelja međunarodne zaštite i rezultat su njihovog samoizražavanja. 

Suradnja Knjižnice Dugave i Hrvatskog Crvenog križa te Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite Zagreb

Suradnja se već desetu godinu zaredom očituje kroz radionice arapskog jezika, susrete u sklopu Književne senzibilizacije, pričaonice za djecu i mlade, korisnike Knjižnice Dugave i djecu iz Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite Zagreb, organiziranjem izložbi radova nastalih na kreativnim radionicama u Prihvatilištu, posjetom Prihvatilištu te povremenim tematskim izložbama i doniranjem knjiga na stranim jezicima.
Od 2013. godine do danas u Knjižnici Dugave održano je:
  • 12 izložbi slika i rukotvorina tražitelja međunarodne zaštite nastalih na Kreativnim radionicama Hrvatskog Crvenog križa pod vodstvom Ljubice Vlašić (HCK), popraćenih i fotografijama nekoliko različitih autora nastalih za vrijeme najvećeg vala izbjegličke krize te jednom radionicom za odrasle
  • 2 predavanja Mirele Jozić (HCK) uz predstavljanje tražitelja međunarodne zaštite
  • 34 događanja za djecu i mlade (radionice, čitanje priča, biciklijada, predstave…)
  • 31 radionica arapskog jezika pod vodstvom izvornog govornika Issama Delwana (HCK)
  • 11 susreta u okviru projekta Književna senzibilizacija, koji je nastao u suradnji s Ksenijom Banović (Građanska inicijativa Dugave), a koji kroz predstavljanje književnih djela koja problematiziraju tematiku migranata i azilanata s Bliskog Istoka i iz Afrike nastoji potaknuti i omogućiti bolju socijalnu inkluziju tražitelja međunarodne zaštite.