Razgovor s Teom Tulić

Susret 18.04.2024. | četvrtak Knjižnica Dubrava Početak događanja: 18 sati Odjel za odrasle
Martina Šalov

Tea Tulić, rođena u Rijeci, istaknuta je spisateljica čija se proza redovito objavljuje u domaćim i međunarodnim književnim časopisima. Svoj književni put započinje 2011. godine kada je osvojila prestižnu nagradu Prozak za najbolji prozni rukopis autora mlađeg od 35 godina. Na temelju tog rukopisa, objavila je knjigu Kosa posvuda (2011.), koja je postigla značajan uspjeh ne samo u Hrvatskoj već i u Srbiji, Italiji, Makedoniji i Velikoj Britaniji.
Engleski prijevod romana Kosa posvuda plasirao se među polufinaliste za nagrade poput European Bank for Reconstruction and Development Literature Prize i Warwick Prize for Women in Translation 2018.
Tea Tulić aktivna je i kao članica žirija međunarodnog književnog natječaja Lapis Histriae te neformalne riječke književne skupine RiLit. Objavila je i knjigu poetske proze Maksimum jata (2017.), koja je bila u širem izboru za nagradu tportala za roman godine.
Njezin najnoviji roman, Strvinari starog svijeta (OceanMore, 2023.), duboko je i emotivno putovanje koje pripovijeda o odnosu između oca i kćeri dok zajedno plove na barki kroz svakodnevni život. U priči se povremeno dotiču i elementi onostranog, poput Volge i Buge, mrtvih žena koje i dalje žive u njihovim sjećanjima i usmjeravaju ih.

O njenom posljednjem romanu, kao i o njezinu stvaralaštvu, književnim motivima i inspiraciji, razgovarat ćemo u četvrtak, 18. travnja 2024. godine, u 18:00 sati.