Razgovor sa Zvonkom Karanovićem

Susret 26.09.2019. | četvrtak Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 19:00
Hrvatski P.E.N. centar predstavlja beogradskog pjesnika i proznog pisca, Zvonka Karanovića, s kojim će razgovarati Branko Čegec. Uvodna riječ Tomica Bajsić

Zvonko Karanović (Niš, 1959.) pjesnik je i prozni pisac. Njegov rad referira se na naslijeđe literature beat-generacije, filma i pop-kulture. U nekoliko posljednjih pjesničkih zbirki eksperimentirao je s naslijeđem nadrealizma i formom pjesme u prozi. Za sebe kaže da ne opisuje izvanjsku ljepotu svijeta, već njegovu unutrašnju tamu.
Pjesme su mu prevedene na šesnaest jezika. Zastupljen je u više domaćih i stranih pjesničkih antologija, najznačajnije u New European Poets (Graywolf Press, SAD, Minnesota, 2008.). Dobitnik je nekoliko srpskih nagrada za poeziju i nekoliko međunarodnih književnih stipendija. Objavio je deset zbirki poezije, tri romana i devet knjiga u inozemstvu, sedam knjiga izabranih pjesama (Hrvatska, Ukrajina, Austrija, Makedonija, SAD, Slovenija i Palestina) te dva romana (Ukrajina). Karanović je član Srpskoga književnog društva i Srpskog PEN centra. Živi u Beogradu.


Mahniti disko igrač

nostalgija je postala industrija
video sam 

poezija je vrsta pozitivne utopije
lagao sam

disko kugla propada kroz razjapljena usta panike
doživeo sam

skupocene bunde lebde nad pokislom američkom zastavom
sanjao sam

bog je žena
saznao sam

zabava je nova religija
shvatio sam

marionete vladaju svetom
pročitao sam

nijedan dan bez skandala
zapamtio sam

svi moji heroji imaju preko sedamdeset godina
priznao sam

najjeziviji horor je protraćeni život
čuo sam

ja sam impresionist – bavim se emocijama
rekao sam