Razigrano

Izložba 04.07.2022. - 04.08.2022. Knjižnica Tina Ujevića
Zrinka Moslavac rođena je 10. veljače 1956. u Novoj Gradišci. Odrasla je i školovala se u Zagrebu, gdje i sad živi. Od ranog djetinjstva ima izraženu potrebu za kreativnim izražavanjem - slikanjem, crtanjem, pisanjem, kreiranjem odjeće, nakita i slično. Uz
prozaičan radni vijek u vanjskoj trgovini honorarno piše za novine, radio i televiziju te u slobodno vrijeme slika. Slikanju se intenzivno posvećuje tek 2006. godine kada upisuje tečaj slikanja u Centru za likovni odgoj grada Zagreba gdje su joj tijekom godina mentori vrhunski likovni umjetnici Nela Gruden, Rade Jarak, Marija Kokeza Roginić, Ivan Marković, Ana Barbić Katičić i Leonardo Dokša, a nekoliko godina školovala se i kod koreanske umjetnice Jessy Suk Baek. Slika akrilom, posljednjih godina većinom apstrakcije na platnima većih formata. Izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi, preko trideset skupnih izložbi diljem Hrvatske i sudjelovala u brojnim likovnim kolonijama. Dugogodišnji je član ULU Grupa 69 i osnivač grupe umjetnika amatera Olovka i Kist (www.olovkaikist.eu).

Zrinka Moslavac u nekim svojim radovima iz daljine podsjeća, tehnološki ili gestom, na neke poznate slikare, na primjer na Emilia Vedovu, Georgesa Mathieua, ili u još daljim asocijacijama čak i na Jacksona Pollocka, pa bi se moglo reći da «otkriva toplu vodu». Ali te asocijacije i sličnosti proizlaze više iz kolektivnog sjećanja, kolektivnog nesvjesnog, kao i slikarske tehnologije po sebi. Zrinka o tome ne brine previše, ističe da jedino želi napraviti dobru sliku, ili da u procesu slikanja - doživljavajući ga kao avanturu - ide onamo kamo je «slika vodi».

Dakle, Zrinka Moslavac hrabro i opušteno nastavlja dalje u svoju umjetničku avanturu, a sigurno će uz daljnji rad ostvariti još veću umjetničku razinu.
Rade Jarak ak. slikar