Razumijem te, čujem te

Tribina 27.06.2022. | ponedjeljak Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva Početak događanja: 18:00 Multimedijalna dvorana
Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust organizira tribinu o doprinosu Židova hrvatskoj i zagrebačkoj kulturi.
Na tribini će govoriti književnica Jasminka Domaš koja je gotovo cijeli stvaralački opus posvetila istraživanju fenomenologije holokausta i semitizma i gošća tribine, psihologinja Jasminka Matić.
Ulomke iz knjige Kadišl i nebeski putnici interpretirat će glumica Dunja Sepčić.

Kadišl i nebeski putnici
Riječ je o knjizi kratkih zapisa i portreta uglavnom zagrebačkih Židova tijekom vladavine ustaškog režima. Ono što čini posebnost je analiza duhovnog stanja, reminiscencija na prošlost i straha od (ne)izvjesne budućnosti njenih junaka (u širokoj lepezi likova od dječaka i djevojčica, preko mladića i djevojaka do zrelih ljudi koji su u mnogo čemu predstavljali građanski sloj zagrebačkog društva u najboljem smislu te riječi), pred njihovo uhićenje, a potom i deportacije u nacističke logore smrti, odnosno o njihovu boravka u uzništvu i internaciji. 

Gosti tribine
Jasminka Domaš je spisateljica, novinarka i znanstvenica židovskog podrijetla. Diplomirala je politologiju na Sveučilištu u Zagrebu, a magistrirala je biblijski i suvremeni judaizam. Specijalizirala se za problematiku nacionalnih manjina i međureligijske odnose. Suradnica je mnogih domaćih i stranih časopisa, a s područja judaizma objavila je više od tri stotine priloga.
 
Jasminka Matić psihologinja je i novinarka iz Zagreba. Zaposlena je kao klinička psihologinja u Neuropsihijatrijskoj bolnici u Popovači. Uz posao društveno je angažirana i piše na teme: pravo na jednakost spolova bez obzira na vjersku, nacionalnu, spolnu i rodnu različitost. Individualni je i partnerski psihoterapeut.
 
Dunja Sepčić je kazališna, filmska i televizijska glumica. Od 1994. godine živjela je i radila u New Yorku gdje je glumila u raznim off-Broadway produkcijama. U Hrvatsku se vratila 2006. godine te glumi u brojnim serijama i filmovima. Snimila je više od 500 radijskih emisija te redovito posuđuje glas u HRT-ovim animiranim filmovima.