Revolution Now & Forever

Izložba 10.05.2012. - 19.05.2012. Čitaonica i Galerija VN
Međunarodna novomedijska izložba REVOLUTION NOW & FOREVER, koja će se održati u Zagrebu 9.-19. svibnja u Galeriji SC i Galeriji VN te u javnim gradskim prostorima, imat će 2 otvorenja:

U srijedu, 9. svibnja u Galeriji SC, Savska 25, Zagreb, u 20 sati bit će otvorenje dijela izložbe pod nazivom REVOLUTION NOW gdje će se predstaviti ukupno 11 umjetnika, a na samom otvorenju biti će performansi Marijana Crtalića: Političko disanje i Gorana Ristića: Art must be strong, posvećen Slavenu Tolju, te predavanje / instalacija Andreja Mirčeva: Tajni adept revolucije.

U četvrtak, 10. svibnjau Galeriji VN, Ilica 163a, Zagreb, u 20 sati, otvorit će se drugi dio izložbe pod nazivom REVOLUTION FOREVER, gdje će se predstaviti također 11 novomedijskih radova, a otvorenje će popratiti glazbeni performans The Mass Borisa Kadina i Gilda Bavčevića s interface intervencijom Natashe Kadin.

Početak kreiranja projekta Revolution now & forever je bio citat iz nadrealističkog manifesta kao polazišne točke za propitivanje odnosa Revolucije i Umjetnika (revoluirane individue). Ono što je na početku bilo evidentno jest dugi ljubavnički odnos Umjetnosti i Revolucije. Umjetnici Revoluciju koriste poput eksperimentalne sonde za testiranje različitih društvenih odnosa, javnih ili privatnih, te se njihovi radovi danas koriste različitim medijskim prezentacijama, od videa, performansa, instalacije, javne akcije, predavanja, razgovora do interaktivnih net projekata. Ono što te radove definira u odnosu spram Revolucije jest njihov relacijski odnos prema čovjeku, njihova sposobnost da se obrate svakom pojedinačno, proizvodeći efekt obrnutog Drugog. Za razliku od medijske manipulacije Revolucijom koja vodi do vizualnih atmosfera nesigurnosti, panike, ksenofobije i agresivnosti prema Drugom u širokom rasponu (od „lijenih Grka“ do „islamista koji ionako žele smrt“), umjetnici u svojim radovima pokazuju Revoluciju kroz empatiju, kroz dijalog sa sviješću, kroz aktivnu participaciju prisutnih, kroz logiku sudjelovanja i horizontalne strukture svijeta. Nema zabrana. Nema naredbi. Nema metafizike. Ono što preostaje jest Svijet kojeg dijelimo. Koji je iznova u nastajanju. U pokušaju. Revolucija je odbacivanje Svijeta koji nam je zadan raznim uvjetima, paragrafima, odredbama, sistemom. Revolucija treba svoje sljedbenike, žrtve, otpore, marševe, databaze, reforme, umjetnost, jačinu, slabost, plač, jeku, odraz, trag, dokumentaciju, teren, duh, dah, glas, krik!

REVOLUCIJA JEST UMJETNOST JEST REVOLUCIJA.“
Boris i Natasha Kadin, kustosi izložbe
 
Izložba će biti popraćena umjetničkim akcijama i intervencijama u javnim prostorima Zagreba, a ostaje otvorena do 19. svibnja kada će u Galeriji SC Boris Bakal predstaviti kultni projekt Bank Money Worshipers, koji je prvi put izveden 1994.

Izložba je inicirana od strane organizacije Mavena (www.mavena.hr), realizirana u partnerstvu s Galerijom SC / Kultura promjene i Galerijom VN.

Katalog izložbe možete pogledati i preuzeti na: http://www.mavena.hr/images/stories/REVOLUTION_NOW_AND_FOREVER_SC_VN.pdf

Revolution Now & Forever