Rič h srcu

Izložba 01.10.2021. - 31.10.2021. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Srednja škola Ban Josip Jelačić, Zaprešić
Učenička zadruga Ban:
Sekcija za keramiku (mentorica: Zdravka Kramarić, prof.)
Sekcija za humanitarni rad (mentorica: Zvonimira Špoljar, prof.)
Sekcija za poticanje višejezičnosti (mentorice: Željka Brezni, prof., Helga Kraljik, prof.)
 
U prozorima Gradske knjižnice izložena su opremljena srca od keramike s odabranim narodnim poslovicama i izrekama donjosutlanskih govora mentorice prof. Zdravke Kramarić, kao i pojedine riječi navedenoga govora koje su oslikale učenice 2. b razreda, članice Sekcije za keramiku: Marija Blažević, Nika Majdak, Vida Martinek i Matea Škarica. 
Uz keramiku u izlogu izloženi su i plakati s narodnim poslovicama koje su izradile učenice 3. a razreda, članice Sekcije za humanitarni rad: Izabela Ljubica Kovač, Leonarda Lerotić, Lorena Mihok, Nika Tomljenović, Nika Vukadin i Sandra Ždravac, nastali pod mentorstvom prof. Zvonimire Špoljar. U Sekciji za poticanje višejezičnosti učenici su plakate preveli na njemački i engleski jezik. Na plakatima se nalaze i QR kodovi s glasom učenika 1. b razreda Karla Kunjasa, izvornoga govornika donjosutlanske kajkavske ikavice, koji čita svaku poslovicu. 
Izložba će biti obogaćena i odabranim publikacijama koje se odnose na govore donjosutlanskih kajkavaca ikavaca koje je izdala Udruga Ivana Perkovca, kao i zbirkama pjesama članova Udruge.
 
***************************************************************************
Ova izložba dio je zajedničkog projekta „Rič h srcu“ Udruge Ivana Perkovca iz Šenkovca, Učeničke zadruge Ban Srednje škole Ban Josip Jelačić i Gradske knjižnice Ante Kovačića iz Zaprešića. Projekt se provodi povodom obilježavanja Dana europske baštine 2021. i ušao je u publikaciju Ministarstva kulture i medija sa zajedničkom temom Baština za sve! koja se može vidjeti na poveznici: https://min-kulture.gov.hr/publikacije-dani-europske-bastine/17465 (122. - 125. str.)
 
Aktivnosti u okviru projekta:
UČENIČKA ZADRUGA BAN SREDNJE ŠKOLE BAN JOSIP JELAČIĆ, ZAPREŠIĆ
(20. – 24. rujna 2021.)
- radionice izrade srca od keramike s odabranim narodnim poslovicama i izrekama donjosutlanskih govora (oblikovanje u glini, oslikavanje, glaziranje i pečenje)
- izrada popisa narodnih poslovica i izreka donjosutlanskih govora iz zbornika kajkavske ikavice (Donjosutlanski govor i običaji; Školska knjiga, Zagreb, 2007.) 
- izrada plakata s narodnim poslovicama u aplikaciji https://www.canva.com/
- prikaz radionica na filmu: https://youtu.be/Re-SCSfTOIY i prezentacijom u aplikaciji https://www.powtoon.com/
- glasanje za najljepše srce putem aplikacije https://www.menti.com/
 
GRADSKA KNJIŽNICA ANTE KOVAČIĆA, ZAPREŠIĆ
(1. – 31. listopada 2021.)
- izložba srca od keramike s odabranim narodnim poslovicama i izrekama donjosutlanskih govora, plakata s narodnim poslovicama te odabranih publikacija koje se odnose na govore donjosutlanskih kajkavaca ikavaca i zbirki pjesama koje je izdala Udruga Ivana Perkovca
 
UDRUGA IVANA PERKOVCA, ŠENKOVEC 
(22. 10. 2021., 19:00 sati)
- izložba keramike mentorice Zdravke Kramarić i njezinih učenica
- prigodno predavanje u prostorijama Udruge pod mentorstvom predsjednice Udruge Jasne Horvat, mag. prim. educ.
- prigodno predavanje o svim dijelovima projekta učenika Učeničke zadruge Ban Srednje škole Ban Josip Jelačić pod mentorstvom Zdravke Kramarić i Zvonimire Špoljar
- recital pjesama na donjosutlanskoj kajkavskoj ikavici članova Udruge