Riječi koje liječe

Radionica 29.03.2023. - 31.03.2023. Knjižnica Gajnice Početak događanja: 18:00 - 19:30 Emica Calogjera Rogić
Autor fotografije: Zoran Jelača
Biblioterapija ili terapija knjigom stara je disciplina koju su prakticirale mnoge civilizacije, od drevnih Egipćana koji su propisivali riječi-lijekove ili starih Grka koji su u tragediji, kao kazališnom izričaju mitološke ili povijesne priče, vidjeli priliku za emocionalno pročišćenje zajednice. Bez obzira na to je li riječ o kolektivnim ili individualnim oblicima liječenja, do riječi se držalo i uviđala se njezina moć u pokretanju čovjekova duha. Biblioterapija i poetska terapija imaju široku primjenu u radu s ljudima svih dobi i služe za održavanju i jačanju mentalnog zdravlja te kao pomoć u rješavanju različitih zdravstvenih problema.

Na prvom biblioterapijskom susretu polaznici će se upoznati s pojmom i vrstama biblioterapije i poetske terapije, dobiti kratak povijesni prikaz biblioterapije i načina njezine primjene te se upoznati s biblioterapijskim procesom i dvama osnovnim čimbenicima terapije: odabirom tekstova i pristupom tekstu koji je prilagođen potrebama čitatelja.

U tri biblioterapijska susreta polaznici će na odabranim tekstovima proći četiri faze biblioterapijskog procesa: prepoznavanje, ispitivanje, jukstapoziciju i primjenu. Tema prvog susreta je Dodir, drugog Kretanje, a trećeg Cvjetanje. Cilj biblioterapijskog procesa je potaknuti promjenu, a književni tekstovi bit će mostovi preko kojih ćemo prijeći da bismo otkrili neka svoja mala unutarnja blaga.
mr.sc. Emica Calogjera Rogić
 

Za sudjelovanje u radionicama potrebna je predbilježba na e-mail: knjiznica.gajnice@kgz.hr ili tel: 01 3454 031.
 
O voditeljici radionice:
Mr. sc. Emica Calogjera Rogić urednica je u Školskoj knjizi od 2008. godine. Diplomirala je na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i magistrirala na Odsjeku za komparativnu književnost na istom fakultetu. Bila je profesorica hrvatskoga jezika i književnosti u Hrvatskoj i inozemstvu te sveučilišna lektorica za hrvatski jezik i književnost na Sorbonni u Parizu. Od lipnja 2022. godine intenzivno se osposobljava za Certificiranu voditeljicu radionica bibliopoetske terapije pri Međunarodnoj federaciji za biblio i poetsku terapiju (International Federation for Biblio/Poetry Therapy – IFBPT), krovnoj instituciji za obrazovanje i proces certificiranja bibliopoetskih terapeuta. Emica je prva i zasad jedina članica Federacije iz Hrvatske.