Rodoslovno istraživanje: Promjene kulturnog identiteta u Lici nakon 1698.godine

Predavanje 23.10.2018. | utorak Knjižnica Dubrava Početak događanja: 18:00 sati Odjel za odrasle
Predavač: Dejan Perhat

U Mjesecu knjige, čija je tema baština, zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predavanje Dejana Perhata Rodoslovno istraživanje: promjene kulturnog identiteta u Lici nakon 1698. godine .

Dejan Perhat član je Hrvatskoga rodoslovnoga društva „Pavao Ritter Vitezović“. U svom izlaganju nastojat će rasvijetliti manje poznate činjenice o povijesti Like, na koje je naišao tijekom istraživanja podrijetla vlastitoga prezimena, koje se pojavljuje i u pripadnika katoličke i u pripadnika islamske vjeroispovijedi.

Istražujući povijesne okolnosti koje su dovele do pokrštavanja muslimanskog stanovništva u Lici i Slavoniji 1689. g., tzv. rekonkvista hrvatskih krajeva, g. Perhat govorit će i o značajnim ulogama Pavla Rittera Vitezovića te svećenika Marka Mesića u tom procesu.

Iznijet će svoje iskustvo istraživača baštine prema kojem su komponente identiteta često vrlo fluidne kategorije (primjerice promjene pisma, jezika, vjere), a koje je, isto tako, često vrlo teško kontinuirano pratiti zbog nedostatnih pisanih tragova u vremenima kada pismenost nije bila na zadovoljavajućoj razini, a nisu postojali ni popisi stanovništva te sveobuhvatna statistika.

Predavač će istaknuti promjene do kojih je došlo u kulturnim identitetima stanovništva Like, i šire, nakon 1698., a utjecala su na njegove pretke te je njihov utjecaj vidljiv i danas.

(Valvasorova karta Hrvatske u 17. st. Izvor: Wikipedia)