Salbunjeri

Izložba 01.02.2023. - 01.03.2023. Knjižnica Špansko-jug Žarko Baučić
„Pun k’o brod“ svoju najbolju inačicu ima u brodu salbunjeru koji jedva proviruje iznad morske površine, pretrpan teretom pijeska.
 
Danas nema brodova salbunjera koji vade pijesak na ušću rijeka, jer su naporna mornarska paližanja u štivama zamijenila ugodna turistička izležavanja na njihovim palubama.
 
Izloženi likovni radovi podsjetnik su, stoga, na obilje maštovitog kolorita i oblika trabakula, ali i prikaz doživljaja koji se danas rijetko ima priliku osjetiti.
 
Žarko Baučić rođen je 1951. u Splitu, a od 1975. živi i radi u Zagrebu. Osnovnu školu završava u Omišu, a srednju u Splitu. Na FSB-u Zg, diplomira iz područja unaprjeđenja poslovnih procesa, a na interdisciplinarnom međunarodnom postdiplomskom studiju magistrira iz područja razvoja karijera poslovodnih kadrova.
 
Kao samouki slikar izgrađuje vlastiti stil likovnog izražavanja koji svojim koloritom promovira optimizam i pruža svima radost za dušu, barem se tome nada. Svi radovi, osim spomenika kulturne baštine Omiša, predstavljaju zamišljene morske motive inspirirane osobnim doživljajima koji pričaju osobnu priču. Toj priči pridonosi provedeno djetinjstvo uz more te doživljaji putovanja Mediteranom i svim oceanima svijeta u mladosti.