Saša Ilić

Susret 10.11.2020. | utorak Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 20:00
Roman Pas i kontrabas knjiga je koja je u Srbiji izazvala velike polemike jer govori o zločinima nad Muslimanima i Hrvatima, a dio knjige događa se u Rijeci. Za Pas i kontrabas Saša Ilić osvojio je ovogodišnju NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine, jednu od najprestižnijih književnih nagrada u regiji koju dodjeljuje beogradski tjednik NIN.
Spisateljica Ivana Bodrožić na predstavljanju Ilićeve knjige na riječkom sajmu knjiga u rujnu ove godine istaknula je kako je roman kombinacija borbe protiv zaborava svega onoga što nam se desilo tijekom 90-ih na području bivše Jugoslavije, ljubavi prema jazzu i ideje kako nas umjetnost na neki način može osloboditi od trauma te nas podsjetiti da se sjetimo svega onoga što nas društvo zapravo prisiljava da zaboravimo.

Saša Ilić rođen je u Jagodini 1972. godine, živi u Beogradu i radi u Narodnoj biblioteci Srbije. Književnoj se javnosti prvi put predstavio tekstovima u časopisu Reč 1995. godine. S Draganom Boškovićem objavio je knjigu Odisej, a potom i Predosećanje građanskog rata, Dušanovac. Pošta, Lov na ježeve i Pad Kolumbije. Za roman Berlinsko okno, koji je istovremeno izašao u Hrvatskoj i Srbiji, dobio je stipendiju Borislav Pekić.