Sedam stripaša apokalipse

Izložba 04.05.2022. - 31.05.2022. Knjižnica Marina Držića
Noemi Ribić
OPIS STRIP-ALBUMA:

Denis Vedak i Mihael Bađun 2019. godine završili su scenarij pod nazivom Abadon koji su odlučili adaptirati u istoimeni strip-album. Radnja, koja se u najkraćim crtama može opisati kao priča o mržnji u osam poglavlja, prati dvojicu kriminalističkih inspektora u lovu na serijskog ubojicu, samoprozvanog Abadona – anđela bezdana. Ovaj zamršeni triler inspiraciju crpi iz filmskih klasika kao što su Sedam (1995.) i Privedite osumnjičene (1995.), nudeći pritom posve vlastita promišljanja o društvenim fenomenima poput podvojenosti između dobra i zla, smrti, pravde, ljubavi i morala, umotanih u napetu radnju ispunjenu dramskim obratima.
Tjeskobna, mračna i „zgusnuta“ atmosfera, kao lajtmotiv scenarija, stvara jake vizualne slike, izrazito podobne za pretapanje u rešetke stripovskih kadrova. Postavljanje storyboarda, vizualna interpretacija likova te potraga za savršenim kadrom, „prepreke“ su koje se autorima nameću tijekom pretvaranja proznog teksta u likovno-proznu formu stripa.
Vizualna naracija stripa putem prostranih kadrova imitira filmsku kameru, naglasak stavlja na sliku, a tamnim nijansama crnog ulja i akrila utjelovljuje mračnu, gustu i jezovitu atmosferu unutar koje priča počiva.



Mihael Bađun
rođen je 18.10.1996. godine u Varaždinu. Po završetku školovanja na Prvoj gimnaziji Varaždin, 2015. godine obrazovanje nastavlja upisujući preddiplomski studij Likovna kultura na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kojeg završava 2018. godine. Akademski naziv magistar edukacije likovne kulture stječe 2021. godine, pod mentorstvom profesorice Ines Krasić.
U svojem radu bavi se stripom, slikarstvom i ilustracijom. Izlagao je na dvadesetak grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te na tri samostalne izložbe. Kreator je nekolicine kraćih, objavljenih stripova, ilustrirao je naslovnice četiriju knjiga te je autor dvaju murala u javnom prostoru. Predaje Likovnu kulturu na Osnovnoj školi Petrijanec. Član je HDLU-a od 2021. godine. Živi i radi u Varaždinu.

 Zdenko Mikša
rođen je 1995. godine u Zagrebu. Dok je još bio dječak, sanjao je o tome da postane dimnjačar, no oteli su ga zli crtači stripova. Jednom prilikom im je uspio pobjeći i zaposlio se u rudniku modre galice. Zdenko je shvatio da ga zli crtači stripova bolje hrane pa je pobjegao iz rudnika kako bi se vratio zlim crtačima stripova.
Od tada je Zdenko često crtao. Crtao je u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna a nakon toga je diplomirao grafiku na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti 2021. godine u klasi prof. Igora Čabraje. Njegove crteže gledali su diljem Hrvatske te čak i u nekim drugim zemljama. Djeluje kao ilustrator te voditelj dječjih radionica.
Živi i radi u Zagrebu.

Noemi Ribić
rođena je 8.10.1995. godine u Rijeci. U Puli je završila Opću gimnaziju 2014. godine te je upisala studij Animiranog filma i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na preddiplomskom studiju radila je u medijima animiranog i eksperimentalnog filma, performansa te stripa. Diplomski studij nastavila je na istom odsjeku te je 2018. godine jedan semestar provela na razmjeni na Sveučilištu u Voldi u Norveškoj, gdje je imala priliku biti dio animatorskog tima na diplomskom filmu ”Sarine intimne ispovijesti” redateljice Emilie Blichfeldt. Godine 2019. dovršila je svoj prvi autorski film ”Odrasti u malo drvo” pod mentorstvom Darka Bakliže te u suradnji s pulskim kompozitorom i glazbenikom Lukom Šipetićem. Noemi je u jesen 2020. diplomirala s novim filmom ”Koreografija” koji je trenutno u postprodukciji te je nedavno započela praksu u studiju Eesti Joonisfilm u Talinu.


Sedam stripaša apokalipse