selma banich, Bojan Gagić i Grupa za kritičku kartografiju: Dobrodošli na Balkansku rutu

Izložba 25.11.2022. | petak Čitaonica i Galerija VN selma banich i Bojan Gagić
Pozivamo vas na zatvaranje izložbe-akcije Dobrodošli na Balkansku rutu, trotjedni aktivističko-radionički boravak u Galeriji VN u petak 25.11.2022. u 17 sati.

DBR smo započele svjetlosnom intervencijom 13'30" Bojana Gagića, Ene Jurov i selme banich, svjetlosnim podsjetnikom na sustavno nasilje koje se svakodnevno događa na hrvatskim granicama.
Tijekom izložbe-akcije, Grupa za kritičku kartografiju (Ana Dana Beroš, Antonija Potočki, Ena Jurov, Jan Jafo, Josipa Lulić, Maja Nikolandić, Maja Osmančević, Marijana Hameršak, Rêzan, Romana Pozniak i selma banich) izradila je mapu fortifikacijskog režima na Balkanu i duž vanjskih granica Europske unije.
Iva Bunčić Stanković i Višnja Ivančan iz Knjižnice Vladimira Nazora i Marijana Hameršak s IEF-a pripremile su radni popis knjiga uz izložbu-akciju.
Prikupljale smo donacije za Rijeku, Ogulin i Zagreb, održale prvi sastanak Organizacijskog odbora za imenovanje Igrališta Madine Hussiny te pokrenule transmunicipalnu inicijativu Gradovi-utočišta Zagreb - Ogulin - Rijeka - Pazin s drugaricama i drugovima iz Rijeke, Ogulina i Pazina.
 
Dobrodošli na zatvaranje!
No borders, no nations, stop pushbacks and deportations!
 
- Grupa za kritičku kartografiju (Ana Dana Beroš, Antonija Potočki, Ena Jurov, Jan Jafo, Josipa Lulić, Maja Nikolandić, Maja Osmančević, Marijana Hameršak, Rêzan, Romana Pozniak & selma banich): Dobrodošli na Balkansku rutu
- Iva Bunčić Stanković i Višnja Ivančan iz Knjižnice Vladimira Nazora u suradnji s Marijanom Hameršak: Radni popis knjiga uz izložbu-akciju Dobrodošli na Balkansku rutu
- Bojan Gagić, Ena Jurov i selma banich: 13'30"

Oblikovanje i programiranje / design and programming: Bojan Gagić
Vizualno oblikovanje / design: Ena Jurov
Lektura / proofreading: Dunja Bakić & Nikolina Janković
Osmislila i kurirala / devised and curated by selma banich
Produkcija / Production: OOUR & Galerija VN, 2022

Ovaj projekt ostvaren je uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba. / This project was made possible with the financial support of the Kultura Nova Foundation and the City of Zagreb.

https://selmabanich.org/
https://bojangagic.com/
https://www.instagram.com/enajurov

---------------------------------------------------------------

Izložba-akcija Dobrodošli na Balkansku rutu zamišljena je kao aktivističko-radionički boravak u prostoru Galerije VN tijekom kojega će, u suradnji s aktivističkim i akademskim kolektivima i inicijativama, metodologijom eksperimentalne i kritičke kartografije, nastajati mapa fortifikacijskog režima na Balkanu i duž vanjskih granica Europske unije. Izložbu-akciju otvara svjetlosna instalacija 13'30" nastala u suradnji s multimedijalnim umjetnikom Bojanom Gagićem u izlogu galerije kao podsjetnik na sustavno nasilje koje se svakodnevno događa na hrvatskim granicama.
 
selma banich (1979., SFRJ) je umjetnica i aktivistica. Njezina je umjetnička praksa utemeljena u procesualnom, istraživačkom i aktivističkom radu, a politički je nadahnuta anarhizmom i feminizmom. Stvara samostalno i u suradnji s drugim umjetnicama_ima, kustosi_ca_ma, grupama i inicijativama na Balkanu, u Europi i SAD-u. Sudjelovala je u brojnim plesnim, kazališnim i opernim produkcijama kao koreografkinja, a nastupala je i na filmu. Sudjeluje u lokalnim i transnacionalnim inicijativama solidarnosti koje su povezane s tekućim feminističkim, antifašističkim, migrantskim i radničkim borbama. Trenutno su to inicijative Zagreb grad-utočište, Transbalkanska solidarnost i Za KRUH.
https://selmabanich.org/
  
Bojan Gagić je multimedijalni umjetnik koji živi i radi na relaciji Zagreb – Beč. Svoj umjetnički rad započinje krajem osamdesetih godina performansima i akcijama uglavnom vezanim za rad sarajevske grupe Neue Urform, te zagrebačkih umjetničkih grupa Kokowa, Rotor i Clair Obscure. Sustavno se bavi sound artom i field recordingom, objavljuje poetske zapise u književnim časopisima i potpisuje tehničku realizaciju kazališnih, filmskih i glazbenih festivala. Autor je glazbe za kratke eksperimentalne i animirane filmove te dizajner svjetla i zvuka za kazališne predstave. Snimio je i nekoliko kratkih eksperimentalnih filmova. S umjetnikom Miodragom Gladovićem razvio je izvedbenu tehniku luminoakustike – pretvorbe svjetla u zvuk korištenjem fotonaponskog efekta solarnih panela. Suosnivač je zagrebačke platforme za nove zvučne izražaje Sinelinea. 
https://bojangagic.com/