SFera / SFeraKon

Izložba 02.05.2024. - 19.05.2024. Knjižnica Marina Držića
SFeraKon je najstarija i najveća hrvatska konvencija koja okuplja ljubitelje znanstvene fantastike, fantastike, horora i srodnih žanrova. Kroz gotovo pola stoljeća održavanja, SFeraKon je postao jedna od najvećih europskih SF konvencija, najveća u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Godine 2018. SFeraKon je proslavio 40. rođendan.

Ovogodišnji 46. SFeraKon održava se od 10. do 12. svibnja na adresi Unska 3, Zagreb.

SFeraKon organizira Društvo za znanstvenu fantastiku SFera iz Zagreba. Društvo je osnovano je 1976. godine u Zagrebu i od tada neprekinuto djeluje kao neprofitna volonterska kulturna organizacija na području grada Zagreba i Hrvatske. Godine 2021. Društvo je proslavilo 45 godina kontinuiranog rada.

SFera svake godine povodom SFeraKona objavljuje zbirku SF i fantasy priča domaćih autora. Zbirku dobivaju na poklon svi sudionici SFeraKona, a cilj joj je proširiti svijest o domaćoj SF sceni i promovirati domaće autore. Svake druge godine zbirka je posvećena nekom podžanru spekulativne fikcije, pa je do sada objavljeno 30 zbirki, npr. zbirke posvećene hororu (Zagrob), fantasyju (Zmajev zlatni  svitak), steampunku i space operi (Parasvemir), apokalipsi (Smak!), paralelnim svemirima (Ukronije), krimićima i špijunskim pričama (Futur crni), pričama u podžanru transrealizma (Transreali), te biopunku (BIO jednom jedan PUNK!). 
Dostupnost zbirki i romana u izdanju Biblioteke Sfera u Knjižnicama grada Zagreba možete provjeriti preko našeg mrežnog kataloga.


Društvo SFera od 1981. godine dodjeljuje nagradu, nazvanu jednostavno SFERA, za najbolja ostvarenja iz područja SF-a i srodnih žanrova u protekloj godini. Nagrada SFERA prva je i najstarija nacionalna žanrovska nagrada u Hrvatskoj.

Već četvrt stoljeća Društvo SFera raspisuje godišnji natječaj za najbolje likovne i literarne radove djece osnovnih i srednjih škola na zadanu temu.
Najbolje autore, autorice i skupine autora Društvo SFera nagrađuje na svečanoj dodjeli nagrada u sklopu Svečane skupštine Društva za znanstvenu fantastiku SFera, koja je tradicionalno središnji događaj znanstveno-fantastične konvencije SFeraKon. Ujedno su najbolji likovni radovi izloženi na SFeraKonu, a najbolji literarni radovi objavljeni u posebnom izdanju SFerinog glasila Parsek.

Parsek je PARadoksalno SEKularno glasilo Društva za znanstvenu fantastiku SFera. Izlazi kvartalno i još ponekad, a može se čitati u tiskanom i online izdanju.

Pripremite se za nadolazeći SFeraKon, dođite u knjižnicu pogledati izložbu o SFeri, a 10. svibnja teleportirajte se na SFeraKon, jer... sfera je svuda oko nas!