Šibice kao izazov

Izložba 19.06.2015. - 31.07.2015. Knjižnica Tina Ujevića Početak događanja: Otvorenje izložbe u petak 19.06.15. u 18:00 sati

U MEDIJIMA često čitamo vijesti o umjetnicima diljem svijeta koji su za svoj način izražavanja odlučili odabrati prilično nekonvencionalne metode i materijale.
Svima njima uz bok stoji i Tomislav Horvat, mladić iz Međimurja koji je svoj umjetnički talent odlučio pokazati uz pomoć - šibica. Naime, proteklih šest godina Tomislav gotovo svakodnevno nevjerojatnim strpljenjem i preciznošću izrađuje skulpture od ovih najsitnijih drvenih komada. Po struci je građevinski tehničar visokogradnje, a sad se, sa svoje 23 godine, ozbiljnije odlučio posvetiti dosadašnjem hobiju pa je nedavno preselio u novi atelje.

Šibice kao izazov

Njegov je prvi rad, most, bio već prilično ambiciozan te je sadržavao 7500 šibica, a najveća je skulptura u njegovu opusu nazvana "Agora" i sadrži čak 157.000 šibica: "Imao sam potrebu na neki način se kreativno izraziti pa sam započeo stvarati. Možda je mogao u pitanju biti i neki drugi materijal, ali odabrao sam šibice jer mi se obrada tog materijala učinila prilično zahtjevnom pa mi je predstavljala izazov", izjavio je za Index.

Ideja za ovakve kreacije rodila se još u srednjoj školi, a one ne predstavljaju niti jednu stvarnu građevinu stoga što Tomislav dozvoljava da ga ponese inspiracija pa rješenja smišlja u toku rada: "U srednjoj sam školi stručnu praksu obavljao u jednom arhitektonskom birou gdje sam vidio modele građevina od papira i kartona. To mi je bio poticaj. Međutim, moji su radovi 'imaginarni' stoga što izrada prilično dugo traje pa mi je zanimljivije smišljati pojedine elemente 'u hodu'".

Ponekad radi i više od deset sati dnevno

U svoj je prvi rad utrošio 11 mjeseci, a na najvećoj je skulpturi radio 716 dana: "Radim svakodnevno. Nekad više, nekad manje, ovisno o inspiraciji. Nekad tri, četiri sata dnevno, a ponekad i više od deset", ispričao nam je Tomislav koji je dosad u svoje radove "ugradio" više od 300.000 šibica te za kraj istaknuo da sve njegove kreacije "nastaju spontano".

 Piše: I. Ko.
petak, 19.10.2012. 14:02
http://www.index.hr/black/clanak/

http://www.vijesti.rtl.hr/tabloid/zabava/1003028/vecinu-dana-provodi-okruzen-milijunima-sibica/