Snježana Kolobarić: Afa alga super hrana za tijelo i eliksir za mozak

Mjesec hrvatske knjige 16.10.2013. | srijeda Knjižnica Dubrava Početak događanja: 18 Multimedijalna dvorana
 ŠTO SU ALGE ?
Prije četiri milijuna godina alge su bile jedan od najranijih oblika života.
Ove jednostavne vodene biljke koriste sunčevu energiju pripremajući tako hranu za sebe. Njezin zeleni pigment klorofil omogućuje fotosintezu, spajajući vodik iz vode s ugljičnim dioksidom. U tom procesu alge oslobađaju kisik stvarajući 90% atmosferskoga kisika. Kao prve u hranidbenom lancu, alge su odgovorne za stvaranje 80% hrane na Zemlji, te tako podržavaju sav život.
Do danas su se u dovoljnoj mjeri nakupili dokazi da industrijski proizvedenoj hrani nedostaju vitalni hranjivi sastojci, bitni za ljudsko zdravlje. Mnogi se ljudi okreću dodatcima prehrani, a jedan od najvrijednijih su upravo modrozelene AFA alge, koje su opisane kao najcjelovitija prirodna hrana.
AFA alga sadrži gradbeni materijal za stvaranje neuropeptida i na taj način pospješuje aktivnosti živčanoga sustava. Izvor je masnih i nukleinskih kiselina. Također je najbogatiji biljni izvor vitamina B12, koji je vrlo bitan u prehrani vegetarijanaca. Vitamin B12 koji sadrži AFA alga iz Klamatskoga jezera je u cijelosti iskoristiv, za razliku od vitamina iz algi spirulina.
AFA alga je vrlo bogata raznim oblicima beta karotina (provitamin A), kao i ostalim karotinima koji provjereno jačaju imuni sustav i potiču antioksidaciju. U jednom gramu AFA alge je više od 60% proteina visoke kvalitete, što je više nego u bilo kojoj hrani. Aminokiseline dobivene iz AFA algi se znatno lakše apsorbiraju i ugrađuju u tijelo, nego bilo koje druge aminokiseline.
Ova alga sadrži manje količine većine vitamina potrebnih ljudskome tijelu, i to u organskom obliku, uključujući i minerale u tragovima.
Svi su ugljikohidrati i proteini u obliku koji se vrlo lako asimilira tijekom metabolizma u ljudsko tijelo.
Jedinstvena je po svojem viskom stupnju asimilacije, koji iznosi gotovo 100%.