Snovi kadavera

Izložba 29.11.2023. - 05.01.2024. Knjižnica Tina Ujevića Početak događanja: Otvorenje izložbe 29.11.2023. u 18:30 sati
Pogled na drvo u raznim životnim fazama, uključujući i smrt, odražava tijek i oseku svakog postojanja. Prihvaćajući i dijeleći prikaz umirućeg ili mrtvog stabla prihvaćamo prolaznu prirodu života i osvješćujemo njegovu cikličku života. Na taj način, promjena kao sastavni dio ljudskog putovanja, pa onda i slika mrtvog drveta nadilaze osobni rast i postaju podsjetnik vlastite transformativne moći. Ta slika može u nama pokrenuti osjećaj samopouzdanja i snage, otkrivajući nam potencijal za bitke protiv poteškoća koje nam dolaze na našem putu. Takva slika može predstavljati simboliku naše pobjede nad naizgled nepremostivim poteškoćama.

Zbirka digitalnih fotografija računalno obrađenih prikazuje drvo ili drveće u različitim fazama završetka njihovog života, istovremeno otkrivajući u njima protekli, ali i mogući budući život. Većina fotografija nosi očit antropomorfni ton, ne samo u nazivima slika ili izboru kadrova koji podsjećaju na pojedine dimenzije humaniteta, nego i u njihovoj vizuri. Smrt drveta tako se vidi tek kao faza ljudskog postojanja.






O autorima:
Mladen Knežević umirovljeni profesor Zagrebačkog sveučilišta, Pravnog fakulteta, Studijskog centra socijalnog rada. Oko 20 godina proveo je radeći kao socijalni radnik u penalnom sustavu Republike Hrvatske, nakon toga slijedećih 20 godina kao nastavnik na fakultetu, od zvanja asistenta sa doktoratom do redovitog profesora u trajnom zvanju, u kojemu je umirovljen. Fotografijom se amaterski bavi od gimnazijskih dana, kada je imao i prvu izložbu zajedno sa drugim članom tadašnje foto-sekcije na gimnaziji, Vladom Mikašinovićem, na hodnicima tadašnje karlovačke II gimnazije. Ovo je druga izložba. Već je bilo vrijeme.

Manfred Pecko, voditelj grafičke produkcije časopisa BUG. Prije karijere u BUG-u radio je kao grafički dizajner u raznim tiskarama i trgovačkim centrima. Obavio je grafičku pripremu za niz knjiga, od  kojih su mnoge objavljene u Biblioteci socijalnog rada, brojne propagandne materijale za različite prilike, naručene od profesora sa Studijskog centra socijalnog rada.