Sofiia Maslyk: Linije/Antiutopija

Izložba 02.05.2023. - 18.05.2023. Knjižnica Sesvete Početak događanja: Otvorenje izložbe 5. svibnja u 19 sati Galerija Oblok
S. Maslyk
 „ANTIUTOPIJA“ pokušava odgovoriti na pitanje koja će riječ najbolje definirati svijet u kojem živimo: utopija, distopija ili antiutopija. Naziv „Antiutopija“ sadrži sva tri pojma, pa autor svakom promatraču dopušta drugačiji odgovor. Sama Sofiia kaže da je za nju antiutopija najbolja riječ kojom bi opisala sve što vidi oko sebe. Svaka njezina fotografija ima snažan kolorit i estetski dizajn, ali svaka od njih ima i nešto uništeno, izgubljeno ili skoro uništeno zbog negativnih društvenih djelovanja i posljedica utopijske iluzije. Distopija je prikaz opasnih posljedica povezanih s eksperimentima na čovječanstvu za njegovo „poboljšanje“.
Antiutopija izgleda kao utopija, ili je pokušala biti utopija, ali ju je kobna slučajnost ili neki drugi čimbenik uništio, izokrenuo utopijski svijet i njegove koncepte. Utopija je nedostižna ideja izgradnje idealnog društva u kojem su u potpunosti ostvarena sva načela socijalne pravde i jednakosti.
 
„LINIJE“ je serija od tri fotografije koje prikazuju paralele, vertikale i dijagonale. Autorica se oslanja na ritam života u kojem bi se trebali kretati mladi umjetnici. Perspektiva se gradi od linija koje podsjećaju na novu svakodnevicu u kojoj se mladi umjetnik lako izgubi. Stoga, za mlade ljude u plavom moru zvanom život, neke linije grade život. Posebno to osjećaju umjetnici, stvarajući svaki dan nešto lijepo. Mnogi od njih nikada neće biti primijećeni zbog svojih neizraženih ideja, neki zbog zazora društva od problema za koje nitko ne mari, a drugi će sebe prozvati umjetnikom koji stvara gluposti koje samo izgledaju "cool". I tako svaki umjetnik živi svoj život težeći nečemu višem, ponavlja pokrete kista, puni aparat, šilji olovku, miješa glinu… dan za danom… netko mora uočiti polazišta, a netko samo slijedi paralele. Linije su paralelne, okomite i dijagonalne, to je život umjetnika.

 
Sofiia Maslyk rođena je u Kijevu 2003. godine. Autorica u Hrvatskoj studira talijanski jezik i književnost. Potječe iz umjetničke obitelji: otac je kipar, a majka slikarica i arhitektica. Njezini video i foto radovi pokušavaju dotaknuti stvarne probleme današnjice. U suvremenom pogledu na život, Sofiia često koristi linije u arhitekturi, objektima i apstraktnim okvirima, pozivajući gledatelja da objasni i dešifrira misteriozne poruke umjetnice. Svoje radove predstavila je u Mariboru na izložbi „Izložba protiv rata u Ukrajini“ u Galeriji Kavka i Galeriji DRUM, te u Zagrebu izložbom „Put prema kući“ u Galeriji „Umjetnost osmijeha“ kao i u Knjižnici Savica.
 
sofiiamaslyk@gmail.com
https://www.instagram.com/sofi_maslyk/

Izložbu je organiziralo Narodno sveučilište Sesvete u sklopu festivala SMUK.