Sonja Gašperov: Vuk je vuku čovjek

Izložba 04.02.2008. - 18.02.2008. Čitaonica i Galerija VN Sonja Gašperov
O vukovima i ljudima

U maniri moralističkog narativnog slikarstva Sonja Gašperov ciklus Vuk je vuku čovjek organizira oko prikaza dvojbenih situacija čiji su protagonisti, barem prividno, vukovi. Na deset većih formata predstavlja sjaj i bijedu zanimljive vučje družine koja se, međutim, ponaša u potpunosti ljudski. Počevši od činjenice da su životinje-protagonisti ovih moralizatorskih basni dvonošci, i da je njihovo stanište prije džungla na asfaltu nego prostrana stepa. Detalj koji nosi ključ za čitanje ovih slikovnih prispodobi tanka je traka posred trbuha svake životinje –u njemu se prepoznaje i patentni zatvarač. Njegovo nas povlačenje vodi iz basne u parabolu.
Vučji je kostim tek izlika za studiju karaktera, tvrdi autorica. Iako je njezin figurativni odabir stiliziranih životinja višestruko opravdan – od basni kao drevnih studija karaktera, često prikazivanih u pučkom slikarstvu pa sve do disneyevske animacije. Poučan, skoro pa propovjednički karakter slika svog najpoznatijeg prethodnika iz povijesti umjetnosti ima vjerojatno u Britancu Williamu Hogarthu, koji je svojim britkim i satiričnim platnima secirao društvenu stvarnost Londona početkom osamnaestog stoljeća, u osvit prosvjetiteljstva. Stripovski format, konačno, uglavljen u novine ili blog, trebao bi dati još pokoje razjašnjenje. Iako je vjerojatnije da će vas do suza nasmijati.
Tako se, uz posvetu povijesnim uzorima, na ono vječito pitanje "što se time želi reći" odgovara u stripovskim oblačićima i prepoznatljivim, iako kulturalno kodiranim prizorima. U njima se preodjeveni ljudi u vučjoj koži prepuštaju porocima, nižim strastima, ali se i zapitkuju o smislu svoga djelovanja i mjestu pod zvijezdama. Moral je poljuljan humorom i sitnom subverzijom, a povijesni 'pučki' elementi zamijenjeni su generacijskim vizualnim žargonom i aluzijama.
No gdje su se skrile prave 'vučine'? Neposredniji životinjski svijet uzmaknuo je pred zvijerima koje su iz kaprica prisvojile njihovo krzno, i poput strašne legende o vukodlaku, kaljaju časno životinjsko ime. Iako u nešto manje sramnim rabotama. Više o prijetvornom društvancu tamo gdje je vuk vuku čovjek i gdje se namjesto vuka u janjećoj koži čovjek skriva u vučjoj, pročitajte na blogu http://sonjecka.blog.hr
Jasna Jakšić


SONJA GAŠPEROV
Rođena 1982. u Splitu. Završila Školu likovnih umjetnosti u Splitu 2001.
Godine 2006. diplomirala slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Nine Ivančić. Članica HULU-a. Živi u Splitu gdje radi kao asistent na Umjetničkoj akademiji. Objavljivala i objavljuje tekstove i stripove u raznim novinama i časopisima za kulturu: Vijenac, Slobodna Dalmacija, RE - riječki časopis za kulturu, Q magazin, Hosteler, ST-RIP, Zona 9, Komikaze. Objavljivala tjedne strip kaiševe “Sob sa Sobom” i “Lumen i Kremen” na internet stranicama www.stripovi.com. Nedavno ušla u prvu zbirku Bestselerovih kratkih priča “Da Sam Šejn”.

Kontakt:
091 514 06 34
mail: sonjecka@yahoo.com