Splitska X-generacija

Izložba 19.05.2006. - 05.06.2006. Čitaonica i Galerija VN
organizator: Udruga 4 Image
kustosi: Maja i Denis Marohnić

Splitska X-generacija:
Duška Boban
Goran Čače
Luka Duplančić
Viktor Popović
Loren Živković Kuljiš


Splitska suvremena umjetnička scena izmamila je niz tekstova različitih autora, ali tek je u posljednje vrijeme – kroz niz izložbi kapitalizirana i predstavljena kao zanimljiv i svjež suvremeni umjetnički fenomen, posebice u zagrebačkim galerijama.

U vremenu neprestanog preispitivanja (granica, razina, bića, srži…?) umjetnosti, čini nam se da je teorija postala samo-dovoljna te da djela koja čine smisao djelovanja, na neki način i postojanja, umjetnika samih ostaju nekako po strani.

To je vjerojatno i ključni razlog zbog kojeg smo odlučili izvući jednu, naizgled nepovezanu, grupu splitskih autora, koji sebe pronalaze u popuno različitim medijima ili tematici, a izložbu usmjeriti na, sveobuhvatnu i pretencioznu problematiku suvremenog izričaja.

Jedina poveznica izabranih umjetnika je ona generacijska. Izdvojili smo, po našem mišljenju, nekoliko snažnih umjetničkih osobnosti iz generacije splitskih umjetnika rođene 70-ih godina, koji su začetke u svom umjetničkom stvaralaštvu imali u devedesetima.

Kao predstavnici famozne X-generacije, koja je odrastala u sedamdesetim i osamdesetim godinama i za koju se vjeruje da će ostati zabilježena kao generacija koja je živjela u rascjepu između dva toliko različita svijeta, oni su istovremeni nosioci suvremenog i baštinici tradicionalnog.

Slična svojstva mogla bi se pripisati i prostoru na kojem djeluju, jer Dalmacija je kroz cijelu svoju znanu povijest osjećala šta znači biti u rascjepu između tradicionalnog i suvremenog; kao svojevrsna zemljopisna X-generacija.

Iako je izričaj svih autora suvremen, simbolički se može naglasiti put koji počinje tradicionalnim kiparstvom, gdje Živković Kuljiš svojim radom, gipsanim odljevom luka napetog u prirodnim materijalima kao što su drvo i konopac, procesom prenošenja biti stvara artefakt, preko Popovićevih geometrijskih intervencija na vlastitoj crno-bijeloj fotografiji, tehnikom sitotiska preslikanoj na olovnu podlogu, u kojima se daje u razmatranje prostornih odnosa između pojedinih elemenata koji tu fotografiju čine, te Čačinog socio-kulturnog dokumentarca koji svojim naturalizmom udara u želudac fino okruženje u kojem se takvi filmovi najčešće prikazuju. Napokon, tu je i suvremeni, ''današnji'' medij - CD Rom Duške Boban na kojem su u format veličine stražnjeg džepa na trapericama, spremljeni radovi Nikole Bajte, Dubravka Kuhte, Ivana Ladislava Galete, David Larchera, Kolje Markovića, Dunje Sablić i same autorice, interpretajući otok kao simbol za izolaciju i nemogućnost komunikacije ali i kao utočište individualnosti. CD_Rom ''Put doma'' publikacija je istoimene izložbe pa tako i ova autorica kroz svoje djelovanje pokušava nadvladati jedan rascjep, odnosno razdvojenost svijeta ''lijepih'' i primjenjenih umjetnosti. Tu je i web rad Luke Duplančića koji kroz šaljive grimase, rečenice i video-kolaže postavljene u tri okomita retka koja skrolanjem (pomicanjem po x osi – od vrha do dna ekrana), u nas polagano stvaraju osjećaj tjeskobe i nemoći izbora, i to opet zbog rascjepa koji pojedinac neminovno osjeća između sebe i svijeta koji ga okružuje, ma koliko nam se u prvi tren sve činilo jednostavnim i smiješnim.

Šetnja izmedju različitosti priroda tradicionalnih tj. materijalnih medija i neopipljivih, digitalnih kroz koje nas ovih pet autora vodi, daje svoj obol i potku priči o Splitskoj Generaciji X.
Denis Marohnić
 
Splitska X-generacija