Sri(je)dom knjige

Tribina 21.10.2020. | srijeda Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 18:00 Darko Milošić
--- Prijenos uživo preko Facebook stranice Knjižnice ---

Gost književne tribine  SRI(je)DOM KNJIGE je Darko Milošić pisac, esejist, urednik, prevoditelj, publicist i bloger (pod pseudonimom Gospon profesor).
 
Milošić je autor za kojeg kažu da „uvijek pažljivo važe razloge pro et contra, otkriva različite aspekte situacije koja mu je privukla pozornost“, a sve s jasnom težnjom da „polariziranom/antagoniziranom društvu ukaže na točke slaganja i potiče snošljivost i dijalog“.  Kažu i da se „Pravi problem s piscima koji se trude izbjeći i crnu i bijelu stranu, naravno, sastoji u tome što im pisanje najčešće – budući ni crno ni bijelo – postaje sivo. Milošić je, međutim, jedna od onih rijetkih, sretnih iznimki: on piše šareno.“**
 
Darko Milošić sam sebe opisuje riječima, a to dokazuju njegovo bivstvo i pismo: „Draže mi je ”i-i”, nego ”ili-ili”; zabavniji su mi paradoksi od dihotomija; dijalog pretpostavljam monologu. Njegujem početnički um i rado promatram svijet kroz različite referentne okvire. Svijet oko sebe doživljavam, u konačnici, kao nevjerojatno zanimljivo mjesto. A nemam ni alternative.“***
 
Svoju karijeru autor je započeo kao profesor književnosti u osnovnoj i srednjoj školi, a na tribini će nam otkriti što ga je potaknulo na književno stvaralaštvo i kako je ušao u  blogersko- esejistički svijet, svijet publicistike i napose svijet izdavaštva – budući da radi kao glavni urednik u izdavačkoj kući Sandorf.
 
Otkrit će nam što mu je izvor inspiracije i kako izabire teme o kojima sveznadarski piše, što za njega znači pisanje, daljnjim planovima za pisanje te njegovim čitalačkim navikama. Otkrit će nam kako se stvaraju trendovi u izdavaštvu, biraju naslovi i kako ne podilaziti publici, a da te ona ipak slijedi i prati.
Ispričat će nam iskustva i sa svojih putovanja na kojima ruši učmale predrasude, uostalom, kao i u svom „ šarenom“ pismu.
 
Tribinu će moderirati Ivona Bačelić Grgić, suradnica Knjižnice, blogerica i putopiskinja.
 
 
Darko Milošić rođen je 1967. u Zagrebu. Završio je studij književnosti  (kroatistiku) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je do sada: 55 lakih komada (Sandorf, 2013.), Zagreb Noir –  gdje je koautor uz trinaest ostalih (Durieux, 2014.), Novi laki komadi (Sandorf, 2015.).
 
** Citat Borisa Postnikova
***Preuzeto s autorovog bloga Gospon profesor

Fotogalerija s tribine.