Sri(je)dom knjige - Kristian Novak

Tribina 10.11.2021. | srijeda Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 19:00 Čitaonica i Galerija VN Kristian Novak
Gost književne tribine je Kristian Novak, doktor znanosti i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i jedan od najnagrađivanijih suvremenih književnika.

Tribinu će moderirati Ivona Bačelić Grgić, suradnica Knjižnice, obična čitateljica.

Novak je autor tri romana: Obješeni (2005.), Črna mati zemla (2013.) i Ciganin, ali najljepši (2016.). Dva potonja doživjela su književni uspjeh, osvojila brojne književne nagrade, odlično su prihvaćena i od publike i od kritike. Početkom 2020. godine u izdanju Amazon Crossinga izašao je engleski prijevod romana Črna mati zemla (Dark Mother Earth) u prijevodu Ellen Elias-Bursać. Uza sve, oba romana doživjela su i svoje premijere na kazališnim daskama, a još ih očekuje i ekranizacija u produkciji Antitalenta. Na temelju jedne scene iz romana Črna mati zemla snimljen je kratki film Kazneni udarac u režiji Roka Bičeka, a na kojem je Novak suscenarist.
 
Novak je autor koji priči pristupa na studiozan način. Na tribini će nam otkriti što mu je izvor inspiracije, zašto bira takozvane teške teme, kako istražuje teme o kojima piše, što za njega znači pisanje, tko su njegovi prvi čitatelji-kritičari prije nego što knjige dođu u ruke nama, običnim čitateljima. Saznat ćemo i kada možemo očekivati ekranizaciju njegova dva romana, i u kojem formatu ćemo ih gledati. Otkrit će nam i kakav je njegov stav prema književnoj kritici, nagradama, sajmovima knjiga, ali i o književnim tribinama, kao i što on sam rado čita, što ga je naučio profesionalni sport, koji su mu hobiji, ali i još puno toga.
 
Tribinu Sri(je)dom knjige vodi Ivona Bačelić Grgić, putopiskinja i blogerica; razgovara sa suvremenim hrvatskim autorima o njihovom stvaralaštvu, kao i o raznim temama vezanim uz hrvatsku književnu scenu: ovim se programom spajaju pisci, knjižničari i korisnici Knjižnice.
 
Tribina će se održati u Čitaonioci i Galeriji VN, Ilica 163a. Broj posjetitelja je ograničen te je uz pridržavanje epidemioloških mjera  potrebna i prijava na br.tel: 3703-414 ili na e-mail: knjiznica.vladimira.nazora@kgz.hr
 
O piscu: 
Kristian Novak rođen je 1979. godine u Baden-Badenu u Njemačkoj. Završio je studij hrvatskog jezika i književnosti i njemačkog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom fakultetu je završio i Poslijediplomski doktorski studij lingvistike. Zaposlen je kao profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1998. do 2009. godine bio je kategoriziran kao vrhunski sportaš i standardni reprezentativac u karateu te je osvajač brojnih medalja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Pogledajte fotografije s tribine.