Starenje za početnike

Predstavljanje knjige 01.02.2023. | srijeda Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00
Branka Erdelji-Štivić liječnica je zaljubljena u književnost. Životno je vezana uz tri grada: rođenje je vezuje uz Slavonski Brod, odrastanje i mladost uz Zagreb, gdje danas živi, te Koprivnicu, grad u kojemu je radila kao liječnica školske medicine.

Iz recenzija
Knjiga Bake u avionima donosi priče devet potpuno različitih žena, ali koje imaju jednu dodirnu točku – sve su bake i avionima lete unucima. Nakon sjajnog romana prvijenca Starenje za početnike, što ga je objavila u 70. godini života, Branka Erdelji Štivić ima novu knjigu. Ovoga puta to je zbirka priča "Bake u avionima" koja se, kako autorica sama navodi, bavi "pripadanjem, udaljenosti i zalascima sunca". I sama baka, autorica piše o ženama čija su djeca svoj novi dom pronašla u raznim krajevima svijeta pa sada one putuju k njima i njihovoj djeci – dakle, svojim unucima. Kroz priče svojih junakinja, Branka Erdelji Štivić otvara važne, ponekad i delikatne teme, sve redom vezane uz život u trećoj životnoj dobi. (Petra Švarc)
***
Zapitala sam se koliko nam je doista mladost važna. Zašto je tako bespomoćno pokušavamo zadržati i što je to toliko zastrašujuće u starenju da bježimo od bora i sijedih vlasi? Znakovito, na mom se stolu u tom trenutku (prigodno) pronašla jedna knjiga upravo o starenju.
Roman prvijenac zagrebačko-koprivničko-slavonskobrodske liječnice Branke Erdelji-Štivić „Starenje za početnike“ objavljen u nakladi izdavačke kuće Beletra, donosi rijedak primjer hrvatske književnosti u kojemu protagonistica progovara o ženskim životnim borbama nakon šezdesete godine. (
Preuzeto s portala Amazonke)