Stihotron - Ana Horvat

Projekt 21.12.2022. - 09.01.2023. Knjižnica Sesvete Stihotron
Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja 2017. na 10. Sesvetskom pjesničkom maratonu), na kojemu se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.
 
Sto dvadeset četvrta predsjedateljica Republike stiha
od 21. prosinca 2022. do 19. siječnja 2023. godine
je suvremena hrvatska pjesnikinja Ana Horvat.

Izložbu možete pogledati i u digitalnom obliku!

ANA HORVAT (pseudonim Jasne Palčec, djevojački Kubović) rođena je u travnju (1943.) u Zagrebu gdje se i školovala (diplomirala je pravo). Radni je vijek provela kao pravnica u INI pišući, usput, poeziju.

Plesala je desetak godina klasični balet kao perspektivna učenica karizmatične primabalerine Ane Roje, bavila se novinarstvom (završivši Novinarsku školu Vjesnika) u VJESNIKU, plesala folklorne plesove u LADU, osnovala i vodila privatno savjetovalište za žene EVA, osnovala i vodi DRUGU PRILIKU, udrugu za zaštitu napuštenih životinja koja se više od dva desetljeća bavila spašavanjem od usmrćenja napuštenih pasa iz zagrebačkog šinteraja (živodernice), kao i poboljšanjem normativne zaštite životinja (www.drugaprilika.hr).

Majka je kćeri Tine i baka unuka Matije i Mare.

Dugogodišnja je članica Društva hrvatskih književnika.

Sa svojim psima i mačkama i divljim životinjama od umirovljenja živi u Zagrebu-Čučerju pokraj Parka prirode Medvednica sadeći stabla.

Ana Horvat objavila je u Zagrebu osamnaest pjesničkih zbirki (od toga dvije slikovnice za djecu), roman, dvije zbirke priča i memoarskih zapisa, te autobiografiju. Sastavila je i pet pjesničkih tematskih antologija.


OPIS JEDNE LJUBAVI
 
bila je to
mala ljubav
karamelizirana
skutrena u kutovima
gurana pod tepih
prva od jutarnjih primisli
ostatak ambalaže
nakon ispucane petarde
pomalo smiješna ljubav
skromnostaračka
zakašnjela
posljednja
 
ljubavčica