Stihotron - Andriana Škunca

Projekt 07.01.2021. - 25.01.2021. Knjižnica Sesvete Stihotron
Andriana Škunca
Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja 2017. na 10. Sesvetskom pjesničkom maratonu), na kojemu se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.
 
Devedeset peta predsjedateljica Republike stiha
od 7. do 25 srpnja 2021. godine
je suvremena hrvatska pjesnikinja Andriana Škunca.

Andriana Škunca je rođena 1944. u Bjelovaru, ali je podrijetlom iz Novalje na otoku Pagu, gdje je provela djetinjstvo, a i danas živi veći dio godine. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu studirala je jugoslavistiku i komparativnu književnost. Zastupljena je u brojnim domaćim i stranim antologijama, a njezina poezija prevedena je na gotovo sve europske jezike.
Knjiga Novaljski svjetlopis (1999), s pedeset autoričinih fotografija prevedena je na njemački (Lichtschrift von Novalja, preveo Matthias Jacob, Daedalus Verlag, Münster, 2008) i češki (Zvon ve studeni / Novaljsky’ svêtlopis, preveo Dušan Karpatski, Fori Prague, Praha, 2009).
Sastavila antologiju hrvatskih pjesama u prozi Naša ljubavnica tlapnja, sa Zvonimirom Mrkonjićem i Hrvojem Pejakovićem (1992).
O samoniklim maslinicima Luna, na otoku Pagu napisala je monografiju Biblijski vrt / Sveta zemlja lunjskih maslina, opremljenu vlastitim fotografijama (2013), te knjigu poetskih eseja, putopisno dnevničkih zapisa Hodopis rubovima otoka, opremljenu vlastitim fotografijama (2013).
Osim poezije piše književne kritike i poetske zapise o likovnim umjetnicima, a tijekom posljednja dva desetljeća posebno je zapažena kao umjetnička fotografkinja. Njezin fotografski opus nadahnut je otočkim hodopisima. Tijekom višegodišnjih pješačenja krajolicima Novalje i otoka Paga, zabilježila je mnoge neponovljive ambijente i ugođaje. Srođena s otokom pjesnikinja nalazi trajnu inspiraciju u skrovitim i napuštenim mjestima u kojima je pohranjena energija otočkih žitelja, tragovi svakodnevnice i baštine.
Dosad je održala niz samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Češkoj. Fotografije su joj u više navrata prikazivane na HTV-u, u emisiji Fotografija u Hrvatskoj. Petar Krelja snimio je 2005. dokumentarni film u produkciji HTV-a pod nazivom Andriana, u kojem je kroz stihove predstavlja i kao vrsnu fotografkinju.
Objavila je deset knjiga pjesama: Do neba bijelo (1969), Kratka sjena podneva (1973), Pomaci, tišine (pjesme u prozi, 1981), Napuštena mjesta (1985), Druga strana zrcala (pjesme u prozi, 1988), Korijen zid kutija (1992), Zeleni prah (pjesme u prozi, 1994, 1995), Novaljski svjetlopis (pjesme u prozi, s pedeset autoričinih fotografija, 1999), Predivo sve užih dana (izabrane pjesme, izbor i pogovor Zvonimir Mrkonjić, 2002), Vrijeme se zanjihalo (2015).
Objavila je kao e-knjige: Novaljski svjetlopis; Pomaci, tišine; Zeleni prah (u pripremi).
Nagrade: Nagrada Društva hrvatskih književnika Tin Ujević za najbolju zbirku pjesama za Novaljski svjetlopis (1999); Nagrada Vladimir Nazor za zbirku izabranih pjesama Predivo sve užih dana (2003); Nagrada HAZU 2003. za zbirku izabranih pjesama Predivo sve užih dana (2003); Nagrada Goranov vijenac za cjelokupni pjesnički opus (2006);
Nagrada sv. Kvirina za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu (2020); Nagrada „Vladimir Nazor“ za životno djelo iz područja književnosti (2020).

Izložbu možete pogledati i u digitalnom obliku!


Ni misao ni prah

U daljini ljubav se oslobađa, poništava sve što ju je sužavalo.                                                             
Vino postaje svjetiljka, tišina ga podgrijava. Treba reći prije nego                                                                        
se opepeli zbilja. Vjerovati samoći koja raste s druge strane zida,                                                 
premda se ne oglašava.
      Prići tako da se ništa ne pomakne, ni misao ni prah. Doći do                                                            
vratiju tvoreći još jedna. Stati uz tebe tamo gdje te nema. Ići iz                                                          
jednoga u drugo vrijeme laka koraka. Biti ti, otvoriti se na neko-                                                                       
liko mjesta. Ne zapinjati ni za što. Sastaviti te nevidljivim rukama. 

(A. Škunca)

Više o autorici:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Andriana_%C5%A0kunca
https://elektronickeknjige.com/autor/skunca-andriana/
https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=59722
https://hrvatskodrustvopisaca.hr/hr/clanstvo/clan/andriana-skunca
https://mvinfo.hr/clanak/andriana-skunca-i-masa-kolanovic-dobitnice-nagrade-vladimir-nazor-2019
http://www.pen.hr/festival/2008/a_skunca-c.pdf
https://www.tportal.hr/tag/andriana-skunca
https://www.youtube.com/watch?v=UGUl3dOHch0


 Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.