Stihotron - Biserka Goleš Glasnović

Projekt 23.05.2024. - 10.06.2024. Knjižnica Sesvete
Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja 2017. na 10. Sesvetskom pjesničkom maratonu), na kojemu se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.

Sto trideset peta predsjedateljica Republike stiha
od 23. svibnja do 10. lipnja 2024. godine
suvremena je hrvatska pjesnikinja Biserka Goleš Glasnović.

Izložbu možete pogledati i u digitalnom obliku!

 
Biserka Goleš Glasnović, pjesnikinja, putopiskinja, esejistica i kritičarka. Objavila je pet zbirki pjesama, slikovnicu, knjige putopisa Pun ruksak oblutaka (2015) i Karpatski listići  te knjige eseja i kritika Lusteri i knjige (2017.) i Čitanje udvoje (2021.) Objavljuje u recentnim časopisima za književnost i kulturu te književnim portalima, a pjesme su joj uvrštene u antologije.  U suradnji s Tomislavom Domovićem priredila antologiju hrvatske antiratne poezije Cvrčci u trubi. Dobitnica je nekoliko nagrada za kratku priču, eseje i putopise. Članica je Društva hrvatskih književnika. Cjelovitu bibliografiju možete pronaći ovdje.


II.  PISMO
Mislim da se ptice sjećaju. Napisali smo bijelu knjigu. Spalili su je na lomači. Iz pepela su uskrsle dvije crne ptice. One ne cvrkuću, one plaču i grakću na zaboravno Vrijeme. Nakon Guttenberga tiskali su nam, s velikim nerazumijevanjem, čak s podsmijehom, Bijelu knjigu s dva crna krila, ne vidjevši da je riječ o dva spojena križa. Povjerili smo se šutljivoj Tajni, a njezine su vjerne sljedbenice, tobože otkrivenoj, izbrbljale da je riječ o tiskarskoj pogrešci. Kriptograf  je u dva spojena krila otkrio inicijale, no to nije zapisano.
P. S. Ako bi se radilo o dva spojena križa - to bi bilo samo opravdanje za (bez)smisao Patnje - glasilo je priopćenje.




 Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.