Stihotron - Boris Domagoj Biletić

Projekt 22.03.2021. - 05.04.2021. Knjižnica Sesvete Stihotron
Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja 2017. na 10. Sesvetskom pjesničkom maratonu), na kojemu se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.
 
Stoti predsjedatelj Republike stiha
od 22. ožujka do 5. travnja 2021. godine
je suvremeni hrvatski pjesnik Boris Domagoj Biletić.

Boris Domagoj Biletić (Pula, 22. ožujka 1957.) – književnik i znanstvenik. Osnovnu školu, opću gimnaziju i Pedagošku akademiju završio je u rodnome gradu, a na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao, magistrirao i doktorirao. Objavljuje od 1977., uglavnom poeziju, eseje, studije i kritike. Usto je urednik, publicist, antologičar, polemičar, organizator književnih i kulturnih programa. Osnovao je 1996. časopis Nova Istra koji uređuje, pokretač je međunarodnih Pulskih dana eseja (od 2003.), e-časopisa za književnu kritiku Stav (2018.) i dr. Dobitnik je većine najvažnijih hrvatskih književnih nagrada. Prevođen na dvadesetak jezika, uredio preko stotinu knjiga. Zastupljen u antologijama (od razmjerno novijih u: The Canon of Croatian Poetry, 1450-2000, SAD, 2015.), književnopovijesnim pregledima, enciklopedijama... Od 1983. do 2021. objavio je 25 knjiga, sastavio 4 antologije te priredio i sastavio 18 izbora iz djela pojedinih pisaca i zbornikâ. Suautor grafičko pjesničkih mapa i glazbeno pjesničkog CD-a. Trenutno je dopredsjednik Društva hrvatskih književnika. Ravnatelj je Gradske knjižnice Matije Vlačića Ilirika u Rovinju. S obitelji živi u Puli.

Više o autoru može se pročitati na mrežnim adresama: www.boris-biletic.iz.hr i https://hr.wikipedia.org/wiki/Boris_Domagoj_Bileti%C4%87

Izložbu možete pogledati i u digitalnom obliku!

 

RATNA PJESMA O LJUBAVI

 
Hrbat ljetne šume
Sadreni tvoj lik obrubljuje
Koraljna kolajno sjete
 
Eter noćnih vijesti šúmi
Krvavim poljima uzbibane heljde
A zvonjelice tugaljiv pletu vijenac
Prhke nam nade ali ustrajne
 
Na suncu sad gušterica raste
Crni se pjesan zbora cvjetno mladih cvrčaka
Crne se osjećajni labudovi
I pjenom se more crni
Koje bih samo s tobom mogao prevariti
 
Koraljna



Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.