Stihotron - Daniel Načinović

Projekt 15.06.2021. - 12.07.2021. Knjižnica Sesvete Stihotron
Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u  Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja na 10. Sesvetskom pjesničkom maratonu), na kojemu  se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.

Sto šesti predsjedatelj Republike stiha
od 15. lipnja do 12. srpnja 2021. godine
je suvremeni hrvatski pjesnik Daniel Načinović.

Daniel Načinović rođen je 29. siječnja 1952. godine u Labinu (Istra, Hrvatska) u rudarsko-zemljoradničkoj obitelji – otac Dinko i majka Marija, rođ. Šugar. Samostalni književnik, novinar, prevoditelj. Povremeno se bavi ilustracijom, slikarstvom i glazbom. U osnovnu školu, koju polazi u Vinežu i Labinu, kreće (ranije od predviđena roka) 1957. godine. U Pazinu pohađao klasičnu gimnaziju Biskupskog sjemeništa gdje je maturirao 1969. godine; u Rijeci  (jesen 1969 / proljeće 1971)  studirao filozofiju i teologiju. Vojni rok služio u Subotici. Diplomirao pri studijskoj grupi hrvatskog i talijanskog jezika Pedagoške akademije u Puli (1975); uz rad studirao jugoslavistiku i talijanski u Zagrebu. Studij talijanskog jezika dopunjavao ljeti 1975. godine pri Sveučilištu u Sieni (Italija) te ujesen 2002. u Castelraimondu/Camerinu (Italija). Putovanja izvan Europe: Sjedinjene Američke Države i Kanada. Nakon honorarnog rada (članci i karikature), profesionalni novinar u «Glasu Istre» od 1975. do 2001. godine. Kraće vrijeme (krajem 1990. i u prvoj polovici 1991. godine) radio u uredništvu novopokrenute ilustrirane revije «Naša Sloga» u Pazinu. Od 1984. godine član Društva hrvatskih književnika (Zagreb) a od 2001. samostalni umjetnik - književnik, član Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika (Zagreb); član Hrvatskog novinarskog društva. Godine 2012. odlazi u prijevremenu mirovinu. Živi u Puli, uz česte boravke u Labinu (Vinež).

Daniel Načinović dobitnik je više književnih nagrada, među kojima su i «Ivana Brlić Mažuranić» (Zagreb/Slavonski Brod) za dječju književnost, Pasionska baština (Zagreb) i «Drago Gervais» (Rijeka), Nagrada Grada Pule, «Bernardin Splićanin» (Split), Nagrada za životno djelo Grada Labina, Nagrada «Antun Gustav Matoš»; tijekom 2001. i 2002. godine jedan je od voditelja Hrvatske književne radionice u Trstu. Poezijom zastupljen u čitankama «Dveri riječi» («Profil» - Zagreb, 2004. i 2005.) za VI. i VIII. razred osnovne škole. Jedan od pokretača i urednika – uz Jasnu Orlić – «Ružmarina», priloga za djecu dnevnih novina «Glas Istre» u Puli.
Sudionik brojnih književnih priredaba u zemlji i inozemstvu: Sveučilište York u Torontu, Sveučilište u Udinama, sajmovi knjiga u Puli, Zagrebu, Leipzigu, Frankfurtu, Novom Sadu i dr.

Detaljniju biografiju i bibliografiju možete pročitati na poveznici.

Izložbu možete pogledati i u digitalnom obliku!

Pijesak i piramide
 
Piramide se
rekoše davni egipćani
ne boje vremena
i ne moraju ga se bojati
postojanost pak oblika
u taktu je promjenâ
ako bi se nečeg trebalo bojati
onda je to gibanje
jer su kroza nj
i pijesak i piramide
dio istoga kontrapunkta
 
no shvatljiv je po sebi strah
tkivo sjemene ovojnice
ali je u uzrocima
i posljedicama
iskon dobrote
kao na početku



Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.