Stihotron - Enerika Bijač

Projekt 27.12.2017. - 08.01.2018. Knjižnica Sesvete
Enerika Bijač
Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja na  10. Sesvetskom pjesničkom maratonu),  
na kojemu  se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.

Devetnaesta predsjedateljica Republike stiha
od 27. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine
je suvremena hrvatska pjesnikinja Enerika Bijač.
 


Enerika Bijač, (r. Odak, 1940., Zavala, Dubrovačko-neretvanska županija)
književnica i slikarica -  piše poeziju i prozu, književnu i likovnu kritiku, eseje i oglede. Slika akvarele na svili i ulja na platnu. Osnovnu školu završila je u Opuzenu, gimnaziju u Metkoviću,  diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Slavistici Hrvatski ili srpski jezik i jugoslavenske književnosti. Studirala je i francuski jezik. Živi u Koprivnici.
Bila je prva spikerica na Radio-Koprivnici (1967.). Radila je u koprivničkim srednjim školama (1968.-1979.), u  novinarstvu u Podravskoj banci (1979.-1981.)  kada je bila i zamjenica predsjednika Društva novinara Bjelovarsko-bilogorske regije, u knjižničarstvu gdje je voditeljicom Studijskog odjela u Knjižnici „Fran Galović“ Koprivnica (1981.-1992.) te je bila i predsjednicom Društva bibliotekara Bjelovarsko-bilogorske regije i članicom Predsjedništva HBD-a u Zagrebu. Utemeljiteljica i predsjednica Neretvanskih pjesničkih susreta „Maslini u lice“ (2009.-), utemeljiteljica Dana Ivana viteza Trnskog (2010.),  utemeljiteljica Koprivničke Maruliane (2011.), predsjednica  Organizacijskog odbora Međunarodnog festivala književnosti „Galovićeva jesen“ (2010.-2014.) te urednica biblioteke „Rukopis“ i „Galovichiana“ DHK Podravsko-prigorskog ogranka (2010.-2015.). Članicom je Upravnog odbora DHK (2014.-2017.) i Povjerenstva za provjeru članstva i primanje novih članova (2014.-), Povjerenstva za književne veze (2014.-).
Članicom je Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske,  redovni i počasni član Slavenske akademije književnosti i umjetnosti te glavna koordinatorica Akademije za Hrvatsku (sjedište Akademije je u Bugarskoj). Redovni je član ruske Akademije literarne dokumentaristike (ALD).
Sudjelovala je na više pjesničkih festivala u zemlji i inozemstvu. Antologizirana je, uvrštena u Hrvatsku književnu enciklopediju Leksikografskog zavoda  Zagreb i u e-Likovnu enciklopediju ekskluzivnog hrvatskog portala Akademija-art. Pjesme su joj prevedene na talijanski, engleski, bugarski (zbirka izabranih pjesama Zelena suza svemira), poljski, slovački, španjolski, ukrajinski i ruski jezik (zbirka izabranih pjesama Put ljubavi na prostore svemira).
 
Izložbu možete pogledati i u digitalnom obliku!
 
 
Nagrade: 

2008, Plaketa Grada Opuzena za izniman doprinos kulturnom životu grada Opuzena i njegovanju tradicijskih vrijednosti neretvanskog kraja svojim umjetničkim radom;
2009, Plaketa Općine Slivno za značajan doprinos u kulturi i promicanju ugleda općine Slivno svojim književnim i slikarskim radom;
2010, Medalja Grada Koprivnice za izniman doprinos u kulturnom i umjetničkom djelovanju i promociji grada Koprivnice u zemlji i inozemstvu;
2011, Zbirka pjesama Riječ do riječi bila je nominirana za Nagradu ‘’Tin Ujević’’ ;
2013, međunarodna Velika nagrada ‘’Leteće pero’’ za  sveukupno i ukupno pjesničko djelo. 2013, ‘’Neretvanska maslina’’ za knjigu Odjek Neretve – za postignute visoke estetske i umjetničke domete u tematiziranju ekoloških pitanja te tradicijskih i baštinskih vrijednosti. 2013, ‘’Vrelo nadahnuća’’ za pjesmu Zrno slano na Književnom natječaju duhovne poezije koji provodi Radio Ludbreg;
2015. Zbirka pjesama Za križem bila je nominirana za Nagradu ‘’Tin Ujević’’ ;
2016. Zlatna medalja Andreja Beloga za majstorstvo nasljedovanja tradicije klasične književnosti. Nagradu je dodijelila Moskovska organizacija Saveza pisaca Rusije.
 
 
Objavila je: 

Tragovi,  pjesme, (Borba, Beograd,1989.)
Obnavljanje, pjesme, (Narodno sveučilište Križevci, 1994.)
Put, pjesme,(“Animaton” d.o.o., Koprivnica, 1998.)
Neka sve ostane, pjesme, (e-zbirka urednice Ane Horvat,  1999.) 
Samo je beskraj kraj, pjesme u prozi, (Nagnuća, Koprivnica, 2001) 
Školjka, pjesme, (Neretva, Zagreb, 2003.)
U mogućem krajoliku, pjesme i slike, (MH Ogranak Koprivnica, 2006.)
Riječ do riječi, pjesme, (DHK Podravsko-prigorski ogranak, Koprivnica, 2010.)
Samo ljubav ostaje, autobiografska proza, roman, (Stajergraf, Zagreb, 2004.)
Odjek Neretve, monografsko djelo, (MH ogranci Koprivnica, Opuzen, Metković, 2008.)
Obala/La sponda, dvojezična pjesničko-slikarska mapa s talijanskim slikarom Ugom Maffiem, (Muzej Grada Koprivnice i DHK Podravsko-prigorski ogranak, 2010.)
Književne refleksije, književna i likovna kritika, eseji i prikazi, (DHK Podravsko-prigorski ogranak, Koprivnica, 2012.)
Antologija 20 Galovićevih jeseni, sastavila i uredila, (DHK Podravsko-prigorski ogranak Koprivnica, 2013.) 
Antologija suvremene hrvatske poezije, sastavila i priredila, (Slavenska akademija  književnosti i umjetnosti, Varna, 2014. - na bugarskom jeziku)
Svijet širokog dlana, izabrane pjesme i kratke proze (Alfa, Zagreb, 2015.)
Zelena suza svemira, izabrane pjesme, (Slavenska književna i umjetnička akademija, Varna 2015. – na bugarskom jeziku)
Za križem (Molitve za Luku),  pjesme, (DHK Podravsko-prigorski ogr., Koprivnica, 2015.)
Mrvice na pijesku ili Dok vrijeme krotko odmara, (DHK Podravsko-prigorski ogr., 2015.)
Put ljubavi na prostore svemira, izabrane pjesme, („Pablis“, Moskva, 2015. – na ruskom jeziku 
Imala je četrdesetak samostalnih izložbi slika, (popraćenih katalogom), od toga nekoliko recentnih i 2010 retrospektivnu pod nazivom „Radovi“ u Gradskoj Galeriji u Koprivnici, te „U slavu vječne ljubavi“ 2016. u Galeriji „Blaženog Alojzija Stepinca“ u Koprivnici. Njene slike nalaze se u više galerija te u javnim i privatnim fundusima u Hrvatskoj i inozemstvu. Četiri slike autorice Enerike Bijač uvrstio je u svoju zbirku prof. dr. Antun Bauer te su izložene u župnom dvoru i dvorcu Golubovec.
 
 
 
 
ZELENA SUZA SVEMIRA
 
Neobuzdana priča
voda
moja življenica
obala na kojoj trajem
u kojoj sanjam dok
slatka i slana,
lista mi slike, okreće
kotač
u daljini daleko je
pogledaj mu u lice ti
koje se skupljaš u kapima
među korice, uozbilji me
u svoje lice dok
priča življenica
zelenu suzu svemira
svjetluca od ljubavi
u ljubavi se kupa. Alkemija
ljubavi
u slatko i slano umiješana
u granicama života i smrti
stoluje slatka i slana
zelena suza svemira.
 

(Enerika Bijač, iz zbirke „Riječ do riječi“, 2010.)
 
 
  
O autorici vidi i sljedeće:
http://dhk.hr/clanovi-drustva/detaljnije/enerika-bijac
http://www.dhk-koprivnica.com.hr/index.php/clanovi
http://www.matica.hr/vijenac/438/postojane-poetske-silnice-1266/
http://www.politikaplus.com/novost/109620/antologija-suvremene-hrvatske-poezije-i-na-bugarskom-jeziku
http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=48016


Program se održava uz financijsku potporu Grada Zagreba