Stihotron - Goran Bogunović

Projekt 24.11.2022. - 19.12.2022. Knjižnica Sesvete Stihotron
Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja 2017. na 10. Sesvetskom pjesničkom maratonu), na kojemu se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.
 
Sto dvadeset treći predsjedatelj Republike stiha
od 24.studenog do 19. prosinca 2022. godine
je suvremeni hrvatski pjesnik Goran Bogunović.

Izložbu možete pogledati i u digitalnom obliku!

Goran Bogunović rođen je 1972. u Zagrebu. Diplomirao na Elektrotehničkom i Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao inženjer.
Objavio knjige pjesama Ovdje (Matica hrvatska Karlovac, Karlovac 2002), Područje pojačanog naoblačenja (Naklada Mlinarec — Plavić, Zagreb, 2004.), Stvari su sve dalje (Edicija Pesničenje, Beograd 2013.) I Vježbe hrabrosti (Durieux, Zagreb 2021.) te proze Sve će biti u redu (Naklada Minarec — Plavić, 2003.), Ljenjivci i druge priče (Kornet, Beograd, 2007.) i Populacija II (Durieux, Zagreb, 2019.) U pripremi mu je nova prozna knjiga. Pjesme i priče prevođene su mu na više jezika.
Svira gitaru u grupi Radost!, a svirao je u grupama Tobić Tobić idol mladih i U pol’ 9 kod Sabe. Snimao i producirao svoj i prijateljske bendove. Kroz Radost! i samostalno surađivao s većim brojem kolektiva i pojedinaca (Bellboy, Ilegalni poslastičari, Mario Kovač, studio Škart, Krš, Činč, Vesna Mačković, Vladimir Protić, neptunkujna, i dr.)  


ILI SE NEĆU IGRATI
 
radi se o tome da je nužno stvoriti novi svijet
novi svijet nalazio bi se unutar ovoga svijeta
ali bio bi mnogo veći
 
novi svijet bio bi potpuno isti kao stari
bio bi isti,  ali čitao bi se drugačije
bio bi isti, ali značio bi sve različito od ovoga svijeta
 
novi svijet dopušta različita tumačenja
ali sva moraju doći do istog ishodišta
ishodište mora biti objašnjeno na mnoge načine
tako da je svako objašnjenje potpuno i znači isto