Stihotron - Igor Grbić

Projekt 20.06.2023. - 18.07.2023. Knjižnica Sesvete Stihotron
Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja 2017. na 10. Sesvetskom pjesničkom maratonu), na kojemu se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.

Sto trideseti predsjedatelj Republike stiha
od 20. lipnja do 18. srpnja 2023. godine
suvremeni je hrvatski pjesnik Igor Grbić.

Izložbu možete pogledati i u digitalnom obliku!

Igor Grbić rođen je 1970. u Puli. Gimnaziju je završio u rodnome gradu, a studij engleskog jezika i indologije u Zagrebu, gdje je i doktorirao iz teorije i povijesti književnosti. Akademsku godinu 1997./1998. proveo je kao prvi gostujući lektor hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u New Delhiju. Živi u Puli, gdje radi kao izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu.
Piše poeziju, prozu, esejistiku, prikaze i kritike. Svoje književne radove objavio je na Trećem programu Hrvatskoga radija te u raznim domaćim i inozemnim časopisima i antologijama. Prevođen je na talijanski, engleski, slovenski, njemački, mađarski i letonski. Piše i na engleskom i talijanskom jeziku te je uključen u Whispering Muse, međunarodnu antologiju mlađih pjesnika na engleskom. Više je puta nagrađen za književnu djelatnost i na hrvatskom i na talijanskom, među ostalim i Kiklopom za najbolje debitantsko djelo (2005.), međunarodnom nagradom Lapis Histriae za najbolju kraću prozu na štokavici (2006.) te književnom stipendijom u Grazu (2007.).
S engleskog, talijanskog, njemačkog, francuskog i hindskog preveo je više tisuća stranica književnih, filozofskih i znanstvenih tekstova, među kojima i tridesetak knjiga. Nagrađen je i za prijevodnu djelatnost.

Znanstvene radove na hrvatskom i engleskom objavljuje u zemlji i inozemstvu, baveći se naročito načelnim problemima književne teorije i kritike, teorijom prevođenja, klasičnom indijskom književnošću i književnom teorijom, ali i općenito tradicionalnim načinima ostvarivanja i razumijevanja umjetnosti.

Do sada je objavio sljedeće književne naslove:
Istria glagoljušta (nagrada Kiklop), Zagreb, 2005.
Tajna Monkodonje, Ulcinj, 2007.
U doba vremena, Zagreb, 2007.
Kao da sam, Pula, 2008.
Izlazak u cvijet, Zagreb, 2012.
Knjiga priča, Zagreb, 2015.
Mrvice s gozbe, Zagreb, 2018.
Pjesme rađanja i umiranja, Zagreb, 2019.
Nebesa urnebesa, Zagreb, 2022.
 
Autor je i dvije znanstvene knjige:
The Occidentocentric Fallacy: Turning Literature into a Province, Cambridge, 2018.
Jungovska interpretacija romana Put u Indiju E. M. Forstera, Zagreb, pred objavljivanjem.


Odmori svoj vid od očiju
i od slova ovu knjigu,
odmori od konja kočiju,
a od mozga staru brigu.
 
Usni, noći, takav sanak
poj da spasiš od slavuja,
da što raste i ne buja,
da otplati duša danak.
 
Sviće zora bez svog dana.
Lica ustaju bez ljudi.
Kao da se sa svih strana
to sad sama java budi.



 Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.