Stihotron - Josip Čekolj

Projekt 07.03.2024. - 29.03.2024. Knjižnica Sesvete Stihotron

Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja 2017. na 10. Sesvetskom pjesničkom maratonu), na kojemu se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.

Sto trideset drugi predsjedatelj Republike stiha
od 7. do 29. ožujka 2024. godine
suvremeni je hrvatski pjesnik Josip Čekolj.

Izložbu možete pogledati i u digitalnom obliku!



Josip Čekolj je rođen 1999. godine. Prvostupnik je kroatistike te etnologije i kulturne antropologije. Trenutno polazi diplomski studij kroatistike i povijesti ranog novog vijeka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Autor je pjesničkih zbirki Junaci i zmajevi u zalasku (Mala zvona, 2022.) i Dječak pred žetvu (Jesenski i Turk, 2023.), kratkog romana Hahari na dnu mulja (Mala zvona, 2022.) i slikovnice Srna i Mak u potrazi za uplašenim mjesecom (Mala zvona, 2020.).
Pjesnički rukopis Dječak pred žetvu osvojio je nagrade „Na vrh jezika“ i „Zvonko Milković“ (2023.) te je pohvaljen na „Goranovu proljeću“ 2022. godine.


Kratki roman za mlade Hahari na dnu mulja uvršten je u ovogodišnji međunarodni katalog najboljih knjiga za djecu „White Ravens”, kao jedini naslov iz Hrvatske, te je ušao u uži krug za književne nagrade „Grigor Vitez“, „Mato Lovrak“ i „Mali princ“.
Ciklus akrostiha Rukovet noćnih putovanja nastao je u sklopu „Revije malih književnosti” te je objavljen u antologiji Vrijeme misli (Kulturtreger, 2021.) i na književnom portalu „Kritična masa“. Sudjelovao je na pjesničkim književnim festivalima „Stih u regiji”, „Rukopisi” i „Susret riječi” te na festivalima dječje i adolescentske književnosti „Monte Librić“ (Pula) i „Tjedan dobre dječje knjige“ (Rijeka). U listopadu 2023. sudjelovao je na književnoj rezidenciji „POEMMA“ u Gradu Hvaru koju organiziraju udruga „Connect4“ i Gradska knjižnica i čitaonica Hvar.
Kratke priče i pjesme objavljuje u regionalnim i hrvatskim časopisima i zbornicima.



***
 
Ljubica
nosi pregaču s poljupcima moljaca
i stisnuta uz užarenu peć pripovijeda ljubičastim glasom
 
prije nego su s nebesa
pali Srbi, Nijemci, Talijani, Rusi, Turci
na glave njezinih zbunjenih pijetlova
 
prvo su pali
psoglavi dječaci koji su na crnim konjima
mogli plesati od Sibira do Balkana, garavi dječaci
plesali su kao vilenjaci od Sibira do Balkana
 
sve dok nisu vidjeli
more toplije od grudi svojih kozonogih žena
 
i odlučiše postati
Tatari-ratari, ribari-tatari spustiše se s konja,
Tatari-ratatari i ratari-tatatari umriješe već iste noći
 
pred morem toplijim od grudi svojih kozonogih žena



 Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.